Nyt sanserum på PC Ballerup, afsnit 6

​Nu kan patienterne på afsnit 6 slappe af med kugledyne i selskab med virtuelle akvariefisk og farvet boblesøjle. Der kan også kobles aroma-oplevelser og lyd til den komplette oplevelse i det netop indrettede sanserum. 

​Umiddelbart ligner det et helt almindeligt lille rum med en seng og en stol. Men når der sættes fuld gang i maskineriet i det nye sanserum på PC Ballerups  afsnit 6, omdannes det til en totaloplevelse af lyd, lys og fysisk stimulans i form af musikseng, kuglestol, kuglevest og/eller kugledyne.

Det nye sanserum er en del af tilbuddet til patienterne, som her kan slappe af eller blive sansestimuleret i det omfang patienten har behov for det.  Rummet er indrettet på den måde, at man trinvist kan øge graden og typen af sansestimuli og dermed dosere det til den enkelte patients aktuelle behov. Dermed kan sanserummet benyttes til alle kategorier af patienter.

Sanserummet skal ses som et alternativ til akut dårlige patienter, som kan virke deeskalerende og i sidste ende være med til at forebygge tvang. Rummet kan dog også bruges som forebyggelse og i en recovery-orienteret behandling, og på andre centre har man gode erfaringer med at sanserum nedsætter brugen af f. eks. sovemedicin.

I sanserummet er der mulighed for at arbejde med syns-, føle-, høre- og lugtesansen i form af flere forskellige indretning og muligheder:

  • Projektor: Her kan patienten for eksempel se forskellige sansefilm og/eller lytte til lyd og musik

  • Musikseng: Den særlige musikseng kan bruges til at aktivere patientens føle- og høresans. Sengen er designet til at give vibrationer til kroppen igennem en bas, som er undersengen. Derudover er sengen forsynet med kugledyne.

  • Kuglestol: Her kan patienten få en kropslig ro og en følelse af nærvær

  • Kuglevest: Sammen med kugledynen kan patienten ligesom ved kuglestolen få en kropslig ro og en følelse af nærvær

  • Lyset: lyset i rummet kan reguleres og skifte farve, og kan understøtte patientens samlede sanseoplevelse

  • Boblesøjle: En fastmonteret plexiglas gulvsøjle med vand og farvet lys, giver en stemningsfuld belysning i sanserummet, og dermed stimulere patientens synssans.

  • Aromamaskine: Ved hjælp af aromamaskinen kan patientens lugtesans blive stimuleret med forskellige dufte.

Det har kostet omkring 100.000 at etablere sanserummet og udgifterne er finansieret af Projekt Bæltefrit Center.Redaktør