​Køkkent på PC Ballerup lægger vægt på at bruge friske råvarer, og så er der stor variation i måltiderne. 

”Jeg har fået lov til at smage retter, jeg ikke har fået siden jeg var barn”

​​På Psykiatrisk Center Ballerup laver køkkenet mad til de patienter, som har spisetræning som en del af deres behandling. Og her lægges der vægt på at udfordre både patienternes smagsløg og tidligere forestillinger om mad.

"Det bedste ved maden er, at den er lavet med kærlighed og fra bunden. Jeg er sikker på, at nogen har gjort sig umage for mig, hvilket er en kæmpe motivation for mig. Maden bliver på den måde en faktor, der udfordrer smag, nydelse, præferencer, så fremfor at det "bare" bliver en smagsløs spiseøvelse, der kun fokuserer på de kalorier, man skal have indenbords, ekspanderes træningen til også at inkludere, at vi får øvelse i at give os selv lov til at nyde og lov til at smage - sågar lov til at opleve gennem maden".

Det fortæller 32-årige Lea om sin oplevelse med den mad, som hun spiser som en del af behandlingen for sin spiseforstyrrelse på Psykiatrisk Center Ballerup.

Lea har været i behandling for Anoreksi på Psykiatrisk Center Ballerup siden februar 2019. Den såkaldte spisetræning er en stor del af hendes behandling, da hun med sine egne ord ikke ville kunne klare sig ambulant.

Spisetræning, som udfordrer
Også 19-årige Albert som ligeledes deltager i spisetræningen er meget tilfreds med den mad, der spises, selv om det også er en meget udfordrende øvelse:

"Især i starten af mit forløb på dagafsnittet oplevede jeg mange af retterne som meget udfordrende, hvilket nok desværre hænger sammen med, at de sværeste ting at spise som regel også er dem, der smager bedst. Jeg har været meget udfordret af kompleks/sammensat mad, for eksempel komponenter, der både udgør en protein- og fedtkilde. Det har været svært at gennemskue. I retterne har jeg har vægret mig ved ting som fedt og sukker, kulhydrater som ikke er fuldkorn, "mangel" på grønt, variation i størrelsen på portionerne og generelt mængden af mad på tallerkenen", forklarer Albert.

Når nydelse og udfordring går hånd i hånd
Netop det, at mad kan være en nydelse, men samtidig udfordre spiseforstyrrelsen, er en af kongstankerne bag maden fra køkkenet på PC Ballerup. 

"Spisetræningen skal lære patienterne at spise varieret mad, hvor et måltid nogle gange består af mange små retter med mange og blandede komponenter. Det kan være ret udfordrende, når man lider af en spiseforstyrrelse. Til gengæld er maden velsmagende, frisk, indbydende og moderne fortæller udviklingschef Marianna Hansen.

Lea fortæller også om, hvordan hun oplever den udfordrende mad.

" I forhold til døgnafsnittet hvor maden kommer fra Herlev Sygehus, og vi får det samme hver uge, udfordres jeg netop i variation, i smag, får oplevet, at maden KAN være en nydelse, skal nydes. Jeg har været syg i halvdelen af mit liv, og nu får jeg lov til at smage retter, jeg ikke har fået siden, jeg var barn. Og jeg er ikke "tryg" i de samme frikadeller hver onsdag, hvor kartoflerne er udkogte eller rå. Faren ved dårlig mad er netop at stadfæste den spiseforstyrrede ide om, at mad er dårligt, ikke inviterer til nydelse og noget, man skal holde sig væk fra ELLER, at man ikke har fortjent bedre". 


Sammenhæng i behandlingsindsatsen
Det er godt to år siden, at Region Hovedstadens Psykiatri samlede behandlingen af voksne patienter med en spiseforstyrrelse på PC Ballerup. Én af målsætningerne med samlingen var at give mere sammenhængende patientforløb, og dermed en bedre behandling.

Der blev bygget helt nye rammer behandlingen, og de rummer såvel ambulant som sengebaseret behandling, og som en del af dette byggeri blev der etableret et køkken med særlig fokus på at tilberede mad til patienter, som er behandling på Dagafsnit for Spiseforstyrrelser.

For patienterne tilknyttet dette behandlingstilbud er spisetræningen, hvor patienterne spiser morgenmad, mellemmåltid og frokost på afsnittet, et helt centralt element i arbejdet på at komme ud af spiseforstyrrelsen, da man arbejder med at kunne spise almindelig mad i en almindelig spisesituation, som man møder den overalt.

" Jeg ser det som en uvurderlig del af behandlingen. Jeg føler mig dybt priviligeret over at være et sted, hvor vi er så heldige. Der er oven i købet plads til at ønske mad! Når jeg kommer længere i behandlingsforløbet - såfremt corona-situationen forandres - ser jeg også frem til at øve at tage fra buffeten, da dette er en klassisk måde at have frokostordning på de fleste arbejdspladser, og det bliver jeg nødt til at kunne mestre, fortæller Lea 

Sund, varieret mad, som er lavet fra bunden
Udgangspunktet for køkkenet er, at patienterne tilbydes et sundt, varieret og lækkert måltid mad, der tager udgangspunkt i sæsonens råvarer, og det er noget, patienterne lægger mærke til:

"Maden fra kantinen er altid meget varieret og virkelig gennemtænkt ift. smage, konsistenser og udseende. Jeg har sjældent set den samme ret to gange og aldrig uden et twist. Stort set alt er lavet helt fra bunden. Det virker som et køkken med nogle rigtig dygtige folk, der har stor glæde ved det, de laver, fortæller Albert mens Lea fortsætter.

"Jeg oplever maden som exceptionelt god, veltænkt og lavet med kærlighed for ingredienser og råvarer med tanke på at servere det bedst mulige for os, der måske ikke har spist ordentligt i rigtig mange år. 


På menuen står nogle gange patienternes forslag til retter.  Det har fx. været
tarteletter og "hot dogs" med hjemmelavede pølser

Komplekse forløb kræver særlige tiltag
En spiseforstyrrelse er på mange måder en meget kompleks lidelse. Mange patienter lever med en spiseforstyrrelse i mange år, og det er ikke alle, der bliver raske på trods af behandling. Spisetræningen er bare ét af de mange elementer i behandlingen på Psykiatrisk Center Ballerup.  

Hvilke elementer behandlingen består af, afhænger af hvilken del af behandlingsforløbet patienterne befinder sig i. Nogle patienter er indlagt hele døgnet, mens andre patienter er i ambulante forløb, hvor de møder ind til fx samtale med psykolog og gruppeforløb.

Dagafsnittet for spiseforstyrrelser er en mellemting mellem indlæggelse og ambulante forløb. Her møder patienterne ind om morgenen, og så tilbringer de typisk dagen på afsnittet, hvorefter de tager hjem. Spisetræningen foregår omkring frokosten, og derudover modtager også forskellige slags terapi og samtaler med behandlere.

"Hvis patienten gennem spisetræningen lærer at kunne deltage i sociale sammenhænge, hvor mad tit spiller en rolle er man kommet langt i forhold til en mere almindelig hverdag. På den måde kan netop spisetræningen i kombination med de værktøjer, som vi forsøger at give patienterne, være med til at gøre en stor forskel for den enkelte patient, slutter Marianna.


Redaktør