Nyt og nytænkende intensivt afsnit på Psykiatrisk Center Ballerup

​Fredag den 20. maj blev det nyopførte byggeri til det intensive Afsnit 1 på Psykiatrisk Center Ballerup indviet. Det er det tidligere intensive Afsnit 4, som nu skal folde de nye og nytænkende rammer ud til fordel for både patienter og personale

Formand for Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden Karsten Skawbo-Jensen stod for at klippe snoren til det nye intensive afsnit på Psykiatrisk Center Ballerup

Af Nina Flindt Temte​
Fejringen fandt naturligvis sted i den nyopførte bygning, som har fået tallet 15. Rigtig mange interesserede var mødt frem for at få et kig på de flotte rammer, som skal understøtte fremtidens behandling af psykiatriske patienter. Centerchef René Priess bød velkommen, hvorefter formand for Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden Karsten Skawbo Jensen, holdt indvielsestalen. Også direktør for Alex Poulsen Arkitekter, som står bag byggeriet, Sten Ostenfeldt, gav det nye afsnit et par flotte ord med på vejen.

Gennemtænkte detaljer
Det nye intensive afsnit på Psykiatrisk Center Ballerup har 16 sengepladser, hvor alle enestuer. Der er ikke noget, der er overladt til tilfældighederne i det nye byggeri, som er nytænkende på rigtig mange områder. Og noget af det, som man bemærker, når man træder ind i afsnittet, er hvor lyst, åbent og tilgængeligt det fremstår. 


Have i midten
De 16 enestuer ligger ud til tre gangarealer, som samlet danner en trekant omkring et lukket og meget stort haveområde. To steder er der etableret karnapper, og disse to indhug skal fungere som oaser eller pauserum til patienterne. Have-arealet er altså placeret i midten af byggeriet og på den måde undgås hegn og andre visuelle skærmeforanstaltninger.

Der er arbejdet meget med lyssætningen i hele afsnittet, så en intelligent belysning hele døgnet rundt sikrer netop den belysning, som fungerer så godt som muligt i forhold til patienterne.

Som noget helt særligt får patienter og medarbejdere på afsnittet direkte adgang til en sportshal, som også kaldes multihallen. Den kan bruges til en badminton-dyst, gymnastik eller noget hele tredje.

  

Integreret kunst
Der er i meget høj grad tænkt på at skabe så imødekommende rammer som muligt, og her kommer udsmykningen også ind. Udsmykningen, som kunstner Peter Holst Henckel står bag, ligger primært i glaspartierne og i form af farvede søjler. Enkelte vinduer er dækket af grøn, blå og gul folie, mens andre har organiske motiver, som er printet og brændt ind i selve glasset. Det er tanken at skabe en visuel oase, som binder ude og inde sammen, og som giver et levende farvespil, når lyset står på.

Tilfredse medarbejdere
Der kunne skrives meget om de mange detaljer og særligt tilpassede løsninger, som gennemsyrer byggeriet.  Selve patientstuerne er også gennemtænkt ned i den mindste detalje, og i det hele taget er den røde tråd gennem hele byggeriet såvel patienters som personalets trivsel.

Personalet, som nu flytter fra det tidligere Afsnit 4 ind i Afsnit 1, var da også allerede ved første besøg tilbage i marts måned mere end tilfredse med de nye rammer.

"Det virker meget åbent, og man får et rigtigt godt overblik. Der er ingen blinde vinkler, og jeg kan rigtig godt se mig selv her, fortæller en sygeplejerske.

"Der er et dejligt overblik, og det virker meget gennemtænkt. Det er nogle meget patientvenlige rammer med mange muligheder, og det virker meget lyst, åbent og tilgængeligt. Jeg har en rigtig god mavefornemmelse, og sagt på beskedent fynsk ser det hele ganske udmærket ud", fortæller en anden sygeplejerske.

Høj grad af brugerinddragelse
Psykiatrisk Center Ballerup lægger stor vægt på hele tiden at forbedre og optimere såvel behandling som arbejdsgange.  Og man ønsker hvor det overhovedet er muligt at få forrest og bane vejen for fremtidens psykiatriske behandling med patienten i centrum. Et af de mange indsatsområder er et stærkt fokus på omgivelserne. Dette ud fra devicen, at det er af afgørende betydning for patienternes tilstand, at det er et rart sted at være.

"Dette byggeri er intet mindre end fantastisk, og kommer til at danne skole for fremtidens byggeri til psykiatrien. Jeg er utrolig tilfreds med de løsninger, som vi har fået i det nye byggeri, og som i den grad giver muligheder for behandlingen. Nu er det så også op til afsnitsledelse og medarbejdere sammen at folde de nye rammer ud til gavn for patienter og personale. Rigtig mange løsninger er tilpassede vores særlige behov, og der har været en høj grad af brugerinddragelse med både læger og plejepersonalet", fortæller en glad Centerchef René Priess. ​


Redaktør