Video-interview: Patienter laver mad og bidrager til kogebog

​​Som en del af projekt Madkassen, har en gruppe på 5 patienter fra Dagafsnit for Spiseforstyrrelser på psykiatrisk Center Ballerup været med til at udarbejde en kogebog, som kan komme andre patienter til gode.

På Psykiatrisk Center Ballerup, som behandler voksne patienter med
spiseforstyrrelser fra hele regionen, er der, som en del af behandlingen, et stort fokus på, at mad skal være velsmagende, varieret og se indbydende ud.

Det at blive eksponeret for mange forskellige slags mad kan være en stor udfordring, og derfor er spisetræning, også sammen med andre patienter og behandlere, en del af behandlingen for patienterne.

At kunne spise mad, og at kunne spise mad sammen med andre, er dog på længere sigt ikke det eneste, der skal til for at kunne få et normaliseret forhold til mad. Det er også nødvendigt at kunne lave sund og varieret mad selv derhjemme.

Mangler basale køkkenerfaringer
Patienter, som lider af en spiseforstyrrelse, og som måske har været igennem et længere behandlingsforløb møder tit den udfordring, at madlavningen derhjemme kan være svær. Måske de mangler helt basale køkkenerfaringer, og er usikre på hvordan man griber en simpel opskrift an.

"Mange af vores patienter laver kun meget simple og ensidige retter derhjemme. Som diætist oplever jeg, at der er behov for en kogebog med retter, der lever op til de måltider, der står på kostplanen, og som ikke kræver for mange ingredienser eller koster for mange penge. ", fortæller diætist på Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Kristoffer Ledet Schou.

(artiklen fortsætter under videoen)

En idé blev til projekt Madkassen
Derfor fik Kristoffer Ledet Schou den tanke, at man i et forløb på 7 uger, kunne samle 5 patienter til fælles madlavning. I løbet af projektet skulle gruppen mødes med et par diætister 4 onsdage fordelt over de 7 uger. Her blev patienternes forudgående køkkenkundskaber afdækket, og så lavede de i løbet af de første uger mad sammen og spiste den.

For at bygge bro mellem behandlingen på Dagafsnit for Spiseforstyrrelser og patienternes hverdag derhjemme fik de 5 patienter i tre af projektets uger en madkasse med råvarer samt en opskrift med hjem til en middag.

"Vores ønske er, at patienterne bliver mere erfarne og aktive i deres køkkener hjemme. Derfor er det helt oplagt, at projektet både foregik som fælles madlavning og som hjemmeøvelser. Patienterne skulle tage billeder af den færdige mad, de lavede derhjemme. På den måde fik vi et billedmateriale, som vi efterfølgende kunne tale med  patienterne om", forklarer Kristoffer Leder Schou.

Region Hovedstaden Psykiatris innovationspulje syntes så godt om den ide, at projektet blev støttet med 6.000 kr.

Kogebog med patienternes egne madbilleder
Patienternes erfaringer er sammen med patienternes billeder af deres egne mad-kreationer og opskrifterne nu blevet til en lille kogebog. En kogebog som kan være med til at inspirere flere patienter til at komme i gang med ernæringsmæssigt fornuftig madlavning hjemme.

"Det har været et virkelig spændende projekt, som jeg er glad for, at vi kastede os ud i. Patienterne har været meget deltagende og talt meget positivt om projektet efterfølgende. Jeg er også glad for, at høre fra flere af deltagerne, at de har lavet flere af retterne igen derhjemme. Jeg håber, at denne lille kogebog med nogle helt enkle retter kan inspirere andre patienter til at komme i gang med kogebogens opskrifter. ", slutter diætist Kristoffer Ledet Schou


Redaktør