Seksuelle problemer og samlivsproblemer
Seksuelle problemer kan have været til stede altid, eller de kan være opstået senere. De kan være totale eller delvise, og de kan være situationsbestemte, f.eks. forekomme når partner er en del af den seksuelle akt, men ikke når man er alene.
Årsager til seksuelle problemer er sjældent entydige. Som regel er der flere faktorer, der spiller ind, både kropslige, psykiske og sociale.
Rejsningsproblemer
Rejsningsproblemer er vanskeligheder med at opnå eller holde rejsningen ved seksuel aktivitet og kan skyldes såvel fysiske som psykiske faktorer, hvor alder og sygdom eller konflikter i parforholdet kan spille ind.
For tidlig sædafgang
For tidlig sædafgang indebærer, at udløsningen indtræder meget tidligere end ønsket ofte før eller umiddelbart efter påbegyndelse af samlejet og før den seksuelle ophidselse er blevet tilstrækkelig høj, så orgasmen ikke føles tilfredsstillende. Der er biologisk variation i, hvor hurtigt mænd får udløsning men også psykiske faktorer bl.a. nervøsitet har indflydelse.
Orgasmeproblemer
Hæmmet orgasme vil sige manglende eller stærkt forsinket orgasme. For nogle er evnen til orgasme til stede ved egen seksualitet men fraværende i samværet med en partner. Tilstanden er overvejende psykisk betinget, men den kan også skyldes aldersmæssige forandringer, sygdom eller visse former for medicin.
Lubrikationsproblemer
Lubrikationsproblemer vil sige, at kvinden ikke opnår tilstrækkelig fugtighed (lubrikation) under det seksuelle samvær. Nogle gange er problemet mest udtalt sammen med partneren, hvor faktorer i parforholdet eller graden af stimulation har betydning. En del kvinder oplever denne type problemer i forbindelse med overgangsalderen, hvor kønshormonproduktionen falder.
Vaginisme
Vaginisme (skedekramper) er spasmer eller muskelkramper i bækkenbundsmusklerne, der omgiver skeden, hvilket gør det umuligt eller vanskeligt at indføre penis. Ofte findes der ingen fysisk forklaring. Vaginisme kan optræde som følgetilstand til en smertefuld lidelse i skeden eller kønslæberne eller andre smertefulde oplevelser.
Smerter
Smerter ved samleje (dyspareuni) skyldes ofte en lokal årsag, men man finder ikke altid en fysisk forklaring. Tilstanden kan forårsage en ond cirkel, hvor forventning om smerter vil hæmme den seksuelle lyst og kønsorganernes respons på stimulation med deraf følgende yderligere smerter.
Vulvodyni er en speciel smertetilstand, som er lokaliseret i kvindens kønslæber og indgangen til skeden og er også til stede i andre situationer end ved seksuelt samvær. Tilstanden opstår nogle gange efter en infektion.
Nedsat lyst
Man taler om nedsat eller manglende lyst til seksuel aktivitet (libido), når dette er hovedproblemet og ikke optræder som følge af andre seksuelle vanskeligheder. For at man kan tale om et lystproblem, skal personen selv være generet af det. Årsagerne til lystproblemer er mangfoldige, og ofte er mangel på seksuel lyst en naturlig følgevirkning af psykologiske problemer hos personen selv eller i parforholdet.
Øget seksuel aktivitet
Man kalder det hyperseksualitet, når den seksuelle aktivitet og lyst er så stor, at det er en gennemgribende plage for personen. Nogle taler om en afhængighed af sex i lighed med afhængighed af alkohol eller narkotika.
Sygdom og handicap
Der findes en række sygdomme og handicap, som kan gøre det vanskeligt at have et normalt seksualliv. De seksuelle problemer kan direkte involvere kønsorganerne eller være sekundære i forhold til andre sider af sygdommen. Mange lægemidler kan give bivirkninger på det seksuelle område.
Behandling af seksuelle problemer
Man benytter psykoterapeutiske- medicinske- eller kirurgiske behandlinger over for seksuelle problemer. Der findes ikke effektive medicinske- eller kirurgiske behandlinger til alle seksuelle problemer. Hvis problemerne primært skyldes psykologiske faktorer, vil en psykologisk behandlingsform altid være nødvendig.
Sexologisk rådgivning består af psykoedukation og instruktion i øvelser tilpasset den enkeltes problemstilling.
Sexologisk samlivsterapi benytter sig af erfaringer fra flere terapiformer.
I samlivsterapi gælder det om at parret får gode erfaringer ved det kropslige samvær for bl.a. at fjerne præstationsangsten (angst for ikke at slå til). Man anvender kropslige hjemmeøvelser, hvor parret følger særlig instruktion i gensidig berøring. Sideløbende med disse øvelser kan anvendes videofilm eller andet instruktionsmateriale og terapeuten kan give information om anatomi mm.
Til nogle seksuelle problemer anvendes primært gruppeterapi, hvor man får mulighed for at møde andre med lignende problematik.
Nogle gange indledes behandlingen med mindfulness-meditation i gruppe for at øge opmærksomheden på kropslige indtryk og lægge mærke til ledsagende tankemønstre.