Kunstudstillingen STUEREN

Kunstudstillingen STUEREN giver tilskueren et råt for usødet  indblik i, hvordan kunstneren har oplevet psykisk sygdom.
Udstillingen er åben året ud og kan ses efter nærmere aftale​.
Kunstneren og psykiatribrugeren Nikolaj Petersen


Siden kunstneren Nikolaj var 16 år gammel, har han i større eller mindre grad levet med psykisk sygdom, og han har været i behandling af flere omgange – også i RHP. Med kunstudstillingen STUEREN giver han råt for usødet tilskueren indblik i, hvordan han har oplevet psykisk sygdom. Og der bliver ikke lagt fingre imellem:

-Det er ikke pænt. Det er ikke for at provokere, men det er ikke pænt at være psykisk syg. Det er ikke smukt. Så det kan ikke siges med en åkande eller en solopgang"

Nikolaj har brugt sin kunst til at udtrykke sin sygdom, hvor han ofte har fundet ord unøjagtige.  Hans formål med kunsten er nemlig at formidle og nuancere billedet af, hvordan det er at leve med psykisk sygdom. Han mener, at den konkrete kunst er bedre til at formidle dette, end ord der står alene:

-Man snakker eksempelvis om, at skizofrene hører stemmer. Men "stemmer" er et meget fattigt ord. Det er sådan en simpel forklaring. Det er i virkeligheden langt mere avanceret, det der foregår inde i hjernen, når man er syg. Det kan ikke koges ned til bare at høre stemmer. Det er for simpelt. 


Derfor består udstillingen af både malerier, skulpturer og poesi skrevet direkte oven på hans gamle journalpapirer med fed sprittusch.  

Kunsten har hjulpet

Motiverne er dystre, men for Nikolaj har arbejdet med kunsten netop givet ham håb og mening. Arbejdet med at udtrykke sig har derved været en vigtig hjælp i hans egen recoveryproces – før nogen i Danmark fandt på at kalde det recovery:

-Jeg tror, det er rigtig sundt at male. Jeg tror den fordybelse, der er i dette arbejde, er helende. Der findes en ro i arbejdet, og jeg bruger tiden til noget konstruktivt. Jeg laver noget, som bliver gjort færdigt hvilket gir´ mig en funktion.

Sct. Hans blev flyttet til Roskilde i 1816 og fylder 200 år i 2016. Så mange år har Nikolaj ikke været med, men med sine 30 års erfaring som bruger i det psykiatriske system peger han netop på recovery, som en positiv tendens i den seneste udvikling:

-Der er nogle rigtige positive kræfter omkring recovery. Der sker noget på dette punkt, og det synes jeg er fedt, for det gjorde der ikke for særlig mange år siden.


Nikolaj understreger dog at recoverybegrebet ikke må misbruges:

-Man har jo lånt det. Det er noget patienter har opfundet, og det har man så lånt, hvilket er fint nok. Men hvis man ikke behandler det med den dybeste respekt, så ender det jo med, at man har stjålet det. Hvis man eksempelvis bruger det som en undskyldning for at gå ind og spare i psykiatrien, ville det være at misbruge begrebet.

Budskab til psykiatrien: Se på nuancerne

Med sin kunst vil Nikolaj blandt andet formidle til personalet, hvordan psykisk sygdom opleves for ham.  Det er meget forskelligt for patient til patient, og derfor er det vigtigt at den enkelte behandler nuancerer sit syn på psykisk sygdom og lærer den enkelte patient at kende, siger han:


-Man skal bruge mere tid på relation. Det er derfor at billedkunst er mega vigtigt, for det hjælper i kontakten mellem personalet og patienten. Hvis der ikke er noget konkret som denne kontakt kan tage udgangspunkt i, så er det svært at nå ind til hinanden. Og hvis det samtidig skal gøres på kort tid, så bliver det ekstra svært. Det er derfor vigtigt at prioritere værksteder på de psykiatriske afdelinger.​

​​Redaktør