BVC og SOAS
BVC (Brøset Violence Checklist)
BVC anvendes til daglig risikovurdering af alle indlagte patienter. Alle patienter skal risikovurderes i samtlige vagtlag – dag, aften og nat. Fortages flere eller løbende BVC scores på en patient i løbet af én vagt, er det den højeste BVC score for vagten, som dokumenteres i SP og i Re-ACT. Ved at score på BVC er det muligt at forudsige om der er risici for vold og trusler om vold inden for de næste 24 timer. De seks typer adfærd, som skal observeres/vurderes i alle vagter er:
- Forvirring
- Irritabilitet
- Støjende adfærd B
- Verbale trusler
- Fysiske trusler
- Angreb på ting
Opgaven er at observere og registrere om en eller flere af de seks variabler er til stede hos patienten. Ved længerevarende kendskab til patienten, er det muligt at vurdere om adfærden er vanlig/habituel. Er adfærden vanlig/habituel skal patienten ikke scores på BVC - dvs. at der dokumenteres "0" i SP og Re-ACT.
For at sikre kontinuitet og ensartet faglig vurdering af patients adfærd udarbejdes BVC-baseline. BVC-baseline er en grundig beskrivelse af de seks typer af adfærd, hvor det skal fremgå, hvad der er vanlig/habituel adfærd. BVC-baseline er en rettesnor i forhold til at kunne vurdere den daglige BVC-score. Baseline udarbejdes senest 7 dage fra indlæggelsestidspunktet.
BVC-baseline udarbejdes i samarbejde med patienten og evt. pårørende/netværk. BVC-baseline dokumenters i en Smart-phrase i SP, som alle har adgang til. BVC-baseline opdateres/revurderes minimum op til hver behandlingskonference og der ud over ved kendskab til ændringer i patientens adfærd.
Når patienter scorer 1 og derover, skal der iværksættes/genoptages en BVC-patientplan, som evalueres efter 24 timer. En BVC-patientplan er en forebyggelsesplan som har til formål at forebygge vold og trusler om vold. Patientplanen udarbejdes på baggrund af forhåndstilkendegivelsen, evt. eftersamtale og som hovedregel i samarbejde med patienten og som minimum inddrages patienten i valg og prioritet af interventioner. Patientplanen pauseres, når BVC-scoren er 0 i 3 vagter svarende til 24 timer. Patientplanen aktiveres ved fornyet scoring. Patientplanen evalueres og justeres i samarbejde med patienten.
Link til vejledning i VIP: Risikovurdering for vold og aggressioner (BVC)
SOAS-R (Staff Observation Aggression Scale-Revised)
SOAS-R er et skema til registrering af patienters verbale og fysiske aggressioner enten mod genstande, medpatienter og/eller personale. SOAS-R skal dokumenteres hver gang, personalet observerer en aggressiv adfærd hos patienten. Registreringsskemaet er opdelt i fem kolonner:
- Provokation
- Midler brugt af patienten
- Mål for aggression
- Konsekvens(er) for offeret/ofrene
- Tiltag for at stoppe aggression
Det vigtigt, at der er en fælles faglig tilgang til, hvilke hændelser der forekommer og hvordan disse registreres på skemaet. Som eksempel på hændelser, der bør registreres, er når patienten scorer på BVC ved verbale trusler, fysiske trusler og/eller angreb på ting. Aggressioner rettet mod medpatienter og personale f.eks. slag, spyt etc. skal ligeledes registreres.
Der skal som hovedregel udfyldes en SOAS-R når der kan sættes minimum et kryds i hver af de 5 kolonner.
Hvis en patient har gentagende og ens aggressioner i en vagt, kan der udfyldes én samlet SOAS-R for vagten, da det er muligt at angive forskellige tidspunkter for aggressionen i en SOAS-R registrering.
OBS: Der skal også udarbejdes UTH hvis en patient udsættes for aggressioner fra en anden patient.
Adgang og anvendelse af data
Data genereres ved at lave en analyse i Re-ACT. Data kan bl.a. vise og skabe overblik over antal hændelser, aggression og dato/tidspunkt samt konsekvenser for aggressionen. Data er tilgængelige for alt personale og hensigten er at alle har eller får kendskab til disse data. Formålet er at skabe større indblik i aggressionsniveauet på patient-, afsnits- samt afdelingsniveau.
Data på patientniveau
På patientniveau kan der skabes overblik over den enkeltes patients aggressioner, hvor der er muligt at analysere hvor ofte, hvor, hvordan, samt hvilke konsekvenser og handlinger episoden medfører. Analyser på patientniveau udfærdiges inden behandlingskonferencen og hvis der er yderligere behov i det konkrete patientforløb for at beskrive patientens aggressioner.
Data på afsnitsniveau
Det anbefales at der løbende udarbejdes analyser, der skaber et overblik over afsnittets aggressionsniveau og evt. lægges planer for at forebygge lignende hændelser. Det muligt at få overblik over hvor ofte der sker aggressive hændelser, hvor hændelserne finder sted, tidsrum og på hvilken ugedag, hændelser finder sted.
Data på afdelingsniveau
Der bør løbende udarbejdes analyser, der kan skabe et overblik over aggressionsniveauet på afdelingsniveauet. Denne analyse kan medvirke til at give et overblik over belastningerne på de enkelte afsnit som følge af aggressioner.