Følgende fire metoder eller indsatser fremhæves af den engelske psykiater Jed Boardman som afgørende for en praksis, der vil arbejde recovery-orienteret:
- Illness Management Recovery-programmet (på dansk: Individuel mestring og recovery)
- Shared decision-making (på dansk: Fælles beslutningstagning)
- Joint crisis plans (Fælles udarbejdede kriseplaner)
- Indsatser rettet mod beskæftigelse og inklusion i samfundet.
Jed Boardman: How can Psychiatrists support Recovery
I Region Hovedstadens Psykiatri arbejdes der bredt med Individuel mestring og recovery (IMR), samtidig med at IMR aktuelt undersøges i en randomiseret kontrolleret undersøgelse med deltagelse af flere centre i Region Hovedstadens Psykiatri (se projektbeskrivelse under Projekter)
Shared decision making – fælles beslutningstagning – er en samarbejdsmodel, hvor patient og behandler begge betragtes som eksperter og begge bidrager afgørende til beslutninger omkring behandlingen. Fælles beslutning kræver som udgangspunkt redskaber og søges i Region Hovedstadens Psykiatri realiseret gennem et konkret redskab i form af en smartphone app (Momentum til fælles beslutninger og recovery, se projektbeskrivelse under Projekter). Redskabet testes aktuelt i tre behandlingssammenhænge.
Joint Crisis Plans, eller fælles udarbejdede kriseplaner, er for tiden en del af gennembrudsprojektet til reduktion af tvang i Region Hovedstadens Psykiatri. Her søges kriseplaner indarbejdet som en metode til at forebygge tvang.
Understøttelse af muligheder for at skabe sig et meningsfuldt arbejde på ordinære vilkår er fokus i det store forskningsprojekt INKLUSION, der er forankret på Psykiatrisk Center København.
Udviklingen af personlige recovery-planer søges aktuelt integreret ved at patienter i Region Hovedstadens Psykiatri deltager på egne behandlingskonferencer og får støtte til at opstille personlige mål med behandlingen på kort og på lang sigt.