Amalie 16 år

​Amalie har været på skadestuen for at blive syet. Hun skar sig i håndleddet efter et skænderi med sin mors kæreste.

​Amalies baggrund
Amalie er en 16-årig pige, som har haft en noget omtumlet opvækst. Hendes mor har været indlagt på psykiatrisk afdeling nogle gange på grund af depressioner. Amalies far forlod familien, da Amalie var 6 år og har nu en ny kone og to børn. Amalie har aldrig rigtigt fundet sig til rette i fars nye familie, hun har altid følt sig lidt udenfor. Amalie og hendes mor og to små søstre har flyttet flere gange, og moderen har haft flere kærester i løbet af årene. En af dem var voldelig, og Amalie har set, at hendes mor er blevet slået, hvilket var meget skræmmende. I øjeblikket har moderen en kæreste, som egentlig er meget flink, men Amalie og han kommer ofte op at skændes voldsomt, fordi han vil bestemme over hende.

Det eneste, der har været stabilt i Amalies liv, har været hendes mormor. Mormoren har nærmest fungeret som mor i de perioder, hvor Amalies mor har været indlagt, og Amalie har i perioder boet hos mormoderen. For et halvt år siden blev Amalies mormor syg af kræft, og hun døde for 1 måned siden, og Amalie har været ked af det lige siden.
Amalie går på HF, men hun har lidt svært ved at følge med, da tankerne flyver. De sidste par måneder har hun også haft svært ved at sove, hun føler sig træt hele tiden og er ikke så sulten som hun plejer. 
 
Selvmordsforsøget
Efter en lang skoledag kommer Amalie op at skændes med mors kæreste. Amalie har ”lånt” 400 kroner fra skabet derhjemme og glemt at sige det. Mors kæreste bliver enormt vred over det og siger til Amalie, at han ville ønske, hun ikke boede sammen med dem. Faktisk kommer Amalie og mors kæreste nærmest op at slås, de skubber i hvert fald til hinanden, og det ender med at Amalie går sin vej og smækker med døren. Amalie er såret og vred og føler, at hun ikke er noget værd, og at der ikke mere er noget at leve for, og hun beslutter sig for at gå hjem i mormoderens lejlighed, hvor hun finder en kniv, som hun skærer sig med i håndleddet. Det bløder meget, og Amalie bliver ret forskrækket over at se alt det blod, hun ringer til sin mor, som ringer til 112, og Amalie bliver kørt til skadestuen, hvor hun bliver syet i håndleddet.
 
Hjælpen
Lægen, som hjælper Amalie, synes, at hun virker meget trist, og han aftaler med familien, at Amalie skal tale med en ungdomspsykiater nogle dage efter.
Psykiateren vurderer, at Amalie har en depression, og råder hende til at blive sat i behandling med antidepressiv medicin, samt at hun holder et par ugers pause fra skolen og desuden dyrker lidt motion hver dag. Efter nogle uger har Amalie det lidt bedre, hun sover bedre om natten og er blevet lidt mere sulten. Amalie bliver fulgt på et ungdomspsykiatrisk ambulatorium, hvor hun kommer 1 gang om måneden til støttende samtaler med en læge.
 
Hvor er Amalie nu?
Efter 8 måneder har Amalie det så godt, at hun ikke længere behøver at få medicin. Lægen orienterer socialforvaltningen om, at Amalie har det svært derhjemme, og Amalie og hendes familie får tilbudt nogle familiesamtaler med en psykolog i forvaltningen, så de kan blive bedre til at tale med hinanden og undgå at komme op at skændes hele tiden.

Redaktør