Tobias 19 år

​Tobias har haft tilbagevendende selvmordstanker og selvmordsplaner siden han var 10 år. Da han var 13 år hoppede han ned fra et tag med tanke på, at han måske ikke overlevede faldet. Tobias brækkede kravebenet ved faldet og blev kørt på skadestuen. Da sygeplejersken spurgte ham, hvorfor han var hoppet ned fra taget, sagde han, at han var faldet.

​​​​

​Tobias' forældre hentede ham på skadestuen og fik den samme forklaring fra Tobias, om at han var faldet. Der blev ikke talt mere om hændelsen i familien.

Tobias’ baggrund
Tobias’ forældre drikker alkohol hver dag og de skændes meget. Ind i mellem slår Tobias’ far hans mor så voldsomt, at hun skal på skadestuen for at blive syet. Ofte gemmer Tobias og hans søskende sig på tørreloftet, når forældrene er rigtig fulde, og kommer først ned når forældrene er faldet omkuld i deres alkoholrus. Volden går ikke direkte ud over Tobias og hans søskende, men de er alle tre konstant på vagt og bange.

Tobias ved godt, at hans familie er anderledes, det kan han se, når han er hjemme hos sin bedste kammerat. Der drikker forældrene ikke og der bliver lavet varm mad til børnene hver dag. Hos Tobias er der tit ikke penge til mad, og børnene går ofte sultne i seng om aftenen. Det er som regel Tobias, der sørger for at få købt ind, når der er penge til det, ligesom det er Tobias, der smører madpakker til sine mindre søskende og sig selv, og får dem og sig selv i skole hver dag.

Tobias klarer sig ikke så godt i skolen, han har vanskeligt ved at koncentrere sig i timerne og sidder ofte og falder i staver, mens han kigger ud af vinduet. Han bliver let distraheret af de andres småsnakken eller af folk, der går forbi på gaden udenfor klassevinduet. Han tænker hele tiden på, hvordan hans mor har det og hvad der venter ham, når han kommer hjem.

Tobias er blevet rigtig god til at lyve overfor de voksne, som spørger til ham. Han vil for alt i verden ikke have at andre skal vide, hvordan hans liv er derhjemme. Han er bange for at blive sendt på børnehjem og adskilt fra sine mindre søskende.

Døgninstitutionen
Men en dag er der en lærer i lillesøsterens klasse, som sender en underretning til kommunen, fordi hun har mistanke om, at pigen mistrives i hjemmet. Nogle få mdr. efter bliver der sat en undersøgelse i gang og kommunen afgør at forældrene ikke er i stand til at varetage børnenes behov i tilstrækkelig grad, hvorfor alle tre søskende anbringes på døgninstitution.

Tobias og hans søskende bliver på institutionen i et år før de to yngre søskende anbringes i plejefamilie. Tobias er sværere at anbringe. Der er mangel på gode plejefamilier og en dreng på 14 år er svær at finde en familie til. Tobias bliver på døgninstitutionen i 2 år, før han anbringes på en ungdomspension som 16 årig. Tobias ser nu kun sjældent sine mindre søskende og forældrene ser han kun, når der er planlagt overvåget samvær hver 14. dag. Det er ofte kun moderen, der dukker op og ind i mellem er hun så påvirket af alkohol, at sagsbehandleren ikke vil lade hende se Tobias og hans søskende.

Stofferne
Tobias klarer sig fortsat ikke så godt i skolen, han kommer ofte op og slås med nogle af de andre drenge i skolen og har fortsat svært ved at samle sig om lektierne derhjemme. På ungdomspensionen bliver Tobias hurtigt venner med nogle af de andre drenge og de introducerer Tobias for hash og senere speed og kokain. Efterhånden er det hver weekend at Tobias og hans venner drikker og tager stoffer sammen, og fraværet i 10. klasse er nu så højt at han efter flere advarsler bliver smidt ud af skolen.

Den ene dag tager den anden og Tobias føler sig mere og mere ulykkelig, ensom og mislykket og en dag går det op for ham, at han har gentaget sine forældres historie. I desperation tager han ud til den nærmeste togstation. Tobias er helt alene på perronen og fast besluttet på at ende sit liv. Han stiller sig helt tæt på perronens kant og venter på det næste gennemkørende tog.

Hjælpen 
En forbipasserende opdager Tobias og lægger mærke til, at han står tæt ved kanten af perronen. Da toget nærmer sig og Tobias lægger an til at lade sig falde, griber den fremmede fat i Tobias’ jakke og hiver ham væk fra skinnerne.

Politi og ambulance bliver tilkaldt, og Tobias bliver kørt på den psykiatriske skadestue. Her henvises han til Kompetencecenter for selvmordsforebyggelse som hjælper ham dels med psykoterapeutisk behandling af han psykologiske problemstillinger og dels med at finde et godt tilbud, hvor han kan få behandling for sit misbrug.

Redaktør