Baggrund: Pårørende er centrale for psykiatriske patienter, og at de har vigtige roller for patienter i psykiatriske behandlingsforløb, er velkendt både i klinisk praksis og i forskning. I RHP er der et stærkt fokus på brugerdeltagelse, ligesom interesseorganisationer
har også fokus på pårørende til psykiatriske patienter, men hverken interesseorganisationerne eller RHP har, så vidt vides, indtil nu haft en særlig fokus på pårørende til retspsykiatriske patienter.
Fra klinisk praksis og fra KFRs tidligere projekter ved vi, at pårørende til rets-psykiatriske patienter oplever at en psykiatrisk særforanstaltning, udover en al-vorlig psykisk sygdom, medfører særlige problemstillinger. Pårørende er også berørt af den stigmatisering som retspsykiatriske patienter kan opleve fra det omkringliggende samfund – og i sociale og psykiatriske behandlingstilbud. At være pårørende til en der både er alvorlig psykisk syg og er dømt for (alvorlig) kriminalitet kan opleves som en dobbeltbelastning og en ’dobbeltstigmatisering’.
Fra klinisk praksis og forskning ved vi, at pårørende til retspsykiatriske patienter efterspørger faktuel information om retspsykiatriske behandlingsforløb og de forskellige faser deri. Manglende kendskab til retspsykiatriske behandlings-forløb, herunder kendskab til rollefordelingen blandt de mange samarbejdende aktører, kan medvirke til pårørendes oplevelser af at være i særligt kaotiske og sårbare situationer. Oplevelser af stigma og tabuisering kan også medføre, at pårørende ikke søger støtte eller hjælp til sig selv, hverken hos professionelle eller i eget netværk.
Formål:
- At tilbyde pårørende til retspsykiatriske patienter faktuel viden om retspsykiatri og retspsykiatriske behandlingsforløb, for derigennem
- At styrke pårørendes mulighed for at bidrage til retspsykiatriske patien-ters recovery-proces
- At give pårørende til retspsykiatriske patienter en mulighed for at mø-des og dele erfaringer.
Leverancer:
• Skriftligt informationsmateriale (www/brochure).
• Kursus til pårørende til retspsykiatriske patienter.