Dialogue studiet
Der er udviklet en psykoterapeutisk behandling, kaldet avatar-terapi, der målrettet stiler mod at reducere hørelseshallucinationer hos patienter med psykose. Vi har videreudviklet denne terapiform til patienter med spiseforstyrrelse. Størstedelen af personer med spiseforstyrrelse (ca. 94%) identificerer en "spiseforstyrrelses-stemme", der taler kritisk og nedladende til dem og kommenterer på deres kropsform, vægt, spisning eller selvværd. Behandlingen går ud på, at patienten skaber en visuel repræsentation af hans/hendes "spiseforstyrrelses-stemme" samtidig med, at der bruges et lydprogram til at transformere terapeutens stemme, så den matcher patientens forestilling om, hvordan spiseforstyrrelsen lyder. Dette giver mulighed for, at patienten og terapeuten kan indgå i en dialog, hvor terapeuten kan veksle mellem at optræde som den generende "spiseforstyrrelses-stemme", og støttende terapeut. Da patienten på denne måde indgår i en direkte dialog med sin spiseforstyrrelse, antages det, baseret på psykologiske teorier, at vedkommende får øget kontrol og magt over stemmen, og kan reducere symptomer og ubehag forbundet med spiseforstyrrelsen.
Forsøget har til formål at undersøge gennemførlighed og accept af en virtual reality-baseret terapeutisk intervention til personer med spiseforstyrrelse samt om der kan ses signal til, at terapien kan reducere spiseforstyrrelsessymptomer, angst- og depressive symptomer, og forbedre livskvalitet i patientgruppen.
Forsøget er et pilot-projekt, der inkluderer 30 personer med en spiseforstyrrelse fra de ambulante psykiatriske spiseforstyrrelses-behandlingsenheder på Psykiatrisk Center Ballerup. Alle patienter modtager en 7-sessioners virtual reality-baseret intervention, der retter sig mod at reducere spiseforstyrrelsens magt og kontrol. Til start i behandlingen skaber patienten en virtuel avatar, der matcher den forestilling patienten har af spiseforstyrrelsens visuelle udtryk. Derefter vil et program ændre terapeutens stemme, så den matcher den forestilling patienten har om, hvordan spiseforstyrrelsen lyder. Derefter indgår patienten og terapeuten i en dialog, hvor terapeuten veksler mellem at være “spiseforstyrrelses-stemmen" og støttende terapeut. Dette forventes at mindske ubehag og sværhedsgrad af spiseforstyrrelsessymptomer, da patienten får mere magt over den.
Projektet opstarter sommeren 2023 og resultaterne forventes medio 2025.