Frit sygehusvalg/udvidet frit sygehusvalg

​Frit sygeh​usvalg voks​ne

Hvis patienten ønsker at gør brug af det frie sygehusvalg, kan dette gøres indenfor RHP’s egne centre.

Arbejdsgang:

Er patienten indkaldt til centeret og ikke set der endnu, skal patienten kontakte CVD, der kan oplyse, hvilke muligheder, der er for at modtage behandlingen på andet center.

Er patienten fremmødt til 1. samtale, skal centeret sende en ny henvisning til CVD og oplyse, hvilket center patienten iht. frit sygehusvalg ønsker at modtage behandlingen på.

Undtagelser/skal ikke over CVD:

Center (Gælder ikke B&U) har en patient, der skal i ambulant behandling hos et andet center i Akutteam, OPUS, Ældrepsykiatri og Psykiatriske Ambulatorier (almene).

  • Center laver best./ord. henvisning til modtagende center.
  • Hvis ikke det er muligt at finde ud af, hvilket ambulatorie, der skal se patienten, så laver lægen en best./ord. henvisning til overafdeling

Center modtager henvisning.

Udvidet frit sy​​​​geh​​​​​usvalg

Hvis centreret ikke kan overholde udrednings- og behandlingsretten på 30 dage, skal patienten sendes et brev, hvor der er oplyst muligheden for at kontakte Enheden for patientvejledning og sygehusvalg. Enheden orienterer patienten om det iht. det frie udvidede sygehusvalg er muligt at blive henvist til privathospital.


Frit sygehusvalg bø​​rn ​​o​​g unge

Hvis patienten ønsker at bruge frit sygehusvalg, kan dette gøres indenfor BUC´ egne afdelinger.

Er patienten indkaldt, men endnu ikke fremmødt, skal patienten kontakte CVD, der kan fortælle, hvilke muligheder der er for at modtage udredningen/behandlingen i anden afdeling.

Udvidet frit sygehus​​valg (børn og unge)

Hvis centreret ikke kan overholde udrednings- og behandlingsretten på 30 dage, skal patienten sendes et brev, hvor der er oplyst muligheden for at kontakte Enheden for patientvejledning og sygehusvalg. Enheden orienterer patienten, om det iht. det frie udvidede sygehusvalg er muligt at blive henvist til privathospital.

Enheden for patientvejledning og sygehusvalg fremsender en indkøbsordre til CVD, som sørger for at videresende til rette afsnit i BUC.

BUC videresender relevante oplysninger på patienten til relevante privathospital.

Fra 1. oktober 2020 skal der anvendes et nyt brev, hvis patienten ikke kan indkaldes og udredes indenfor 30 dage.​
Baggrunden for det nye brev er, at Rigsrevisionen vil sikre, at alle patienter i sundhedsvæsenet er informeret om, hvilke alternative behandlingssteder, der kan vælges, såfremt udredningsretten ikke kan overholdes, eller henvisningen kan sendes i udbud.
Tidligere har Enhed for patientvejledning og Sygehusvalg samt CVD informeret patienterne om, hvilke andre behandlingssteder, der var mulighed for at vælge. Dette er ifølge Rigsrevisionen ikke længere tilstræækeligt. Patienten skal fremover informeres om dette i det første indkaldelsesbrev.


Redaktør