Øget dopamin produktion associeres med psykotiske symptomer ved både skizofreni og bipolar sygdom

​Personer med psykotiske symptomer – uanset om de har en bipolar affektiv sindslidelse eller skizofreni – har en øget produktion af dopamin. Sværhedsgraden af de positive psykotiske symptomer er ligeledes associeret med, hvor meget dopamin der produceres. 

Konklusionerne stammer fra en artikel publiceret i JAMA Psychiatry.

 

Ifølge førsteforfatteren Sameer Jauhar, fra King's College, London, og kollegaer har tidligere forskningsresultater vist, at der er en øget produktion af dopamin i striatum hos personer med skizofreni, hos personer med høj risiko for psykose og hos personer med psykose som følge af temporallap epilepsi.

 

"Dette tyder på, at øget dopamin produktion forekommer på tværs af diagnoserne", skriver forfatterne.

 

Derudover responderer bipolare patienter med psykotiske symptomer på antipsykotisk behandling, som blokerer for dopaminaktivitet. "Men dopaminproduktionen synes at være uændret hos bipolare patienter, som ikke har psykotiske symptomer", skriver de.

 

I studiet rekrutterede forskerne 60 personer: 22 med bipolar psykose, 16 med skizofreni og 22 raske kontrolpersoner. Alle patienterne med psykose havde lige fået stillet diagnosen, og halvdelen af dem fik ikke nogen medicin.

 

Deltagernes symptomer og funktionsniveau blev vurderet ved hjælp af validerede skalaer. Alle fik foretaget en scanning, der viser hvor meget dopamin, der blev dannet i hjernen (PET-scanning med en radioaktiv markør).

 

Forskerne fandt, at deltagerne med bipolar sygdom eller skizofreni havde en signifikant øget produktion af dopamin i substantia nigra i forhold til kontrolpersonerne (Cohen's effect size d = 1,02).

 

Der var ingen forskelle i mængden af dannet dopamin mellem patienter med bipolar sygdom og skizofreni.

 

Ifølge forskerne kan nye behandlingsstrategier for disse patienter sigte mod selve dopaminproduktionen, og ikke kun mod blokering af receptorerne.


Redaktør