​​​

Neurokirurgi lindrer behandlingsrefraktær depression

Dyb hjernestimulation (DBS) er effektivt mod depressioner, der er resistente overfor konventionelle behandlingsformer, herunder elektrokonvulsiv terapi (ECT). Den hidtil største og længste undersøgelse om emnet viser endvidere hvor længe DBSs virkning varer.

Resultaterne fremgår af en artikel publiceret i American Journal of Psychiatry.

Sidney Kennedy, fra University Health Network, i Toronto, Canada, og kollegaer vurderede DBS på 20 patienter, der havde haft en depressiv episode i mindst et år.

Alle patienterne havde tidligere gennemgået mindst fire terapeutiske forsøg, herunder medicinsk behandling, ECT og evidensbaseret samtaleterapi.

Undersøgelsen var åben (ikke blindet) og inkluderede ikke nogen kontrolgruppe.

Under proceduren fik patienterne implanteret to elektroder, der konstant stimulerede et område svarende til Brodmann area 25. Stimulationen foregik via elektriske pulse fra en generator, der blev placeret subkutant.

Et år efter indgrebet, havde 63% af patienterne en klinisk respons (fald på mindst 50% i Hamiltons depressionsskala), mens 19% oplevede en remission (maks. 7 points på Hamiltons depressionsskala). Disse resultater, som er baseret på 16 patienter, er allerede blevet publiceret.

Efter to år var respons- og remissionsraterne på 46% hhv. 15% (opfølgning på 14 patienter). Efter tre år, var raterne på 75% hhv. 50% (14 patienter).

Den sidste vurdering blev foretaget 3,5 år efter proceduren. Respons- og remissionsraterne blev 64% hhv. 43%.

Før proceduren var 10% af patienterne aktive på arbejdsmarkedet. Efter det første år steg andelen til 50% (65% hvis man inkluderer de patienter, der var aktive med frivilligt arbejde).

To af patienterne begik selvmord i forbindelse med tilbagefald. Der var ingen alvorlige bivirkninger, der kunne associeres med DBS.

”DBS til psykiatriske sygdomme er et nyt forskningsfelt, og vi ved ikke endnu, hvilke hjerneområder det er bedst at stimulere, eller hvad der er de bedste stimulationsparametre”, skriver forskere.

De konkluder dog, at DBS er sikkert og har en langvarig klinisk virkning mod en ellers behandlingsrefraktær depression.

Redaktør