Psykiske sygdomme har fælles underliggende forandringer i hjernen

​Fælles for de fleste psykiatriske sygdomme er tre veldefinerede anatomiske forandringer i hjernen. Derudover er der kun få forandringer, der er specifikke for de enkelte diagnoser – og disse relaterer kun til skizofreni og unipolar depression. Forandringerne i de tre fælles områder er associeret med forringede eksekutive funktioner.​

Konklusionerne stammer fra en metaanalyse, der inkluderede studier med en specifik metode til vurdering af billeder, voxelbaseret moformetri, af hjernen hos personer med psykiske sygdomme.

"Der er et misforhold mellem nuværende psykiatrisk nosologi og den hurtigt voksende biologiske evidens [bag diagnoserne]", skriver forfatteren Amit Etkin, fra Stanford University, i Californien.

I studiet blev der inkluderet 193 undersøgelser med i alt 15.892 personer. Undersøgelserne analyserede patienter med skizofreni, depression, bipolar affektiv lidelse, misbrug, obsessiv-kompulsiv sygdom og angst. Der blev også inkluderet studier med raske personer.

Forfatterne fandt, at der fælles for alle diagnoser var en reduktion i gråsubstans (hjernebarken) i tre områder: dorsal anterior cingulate cortex, venstre insula og højre insula.

På den anden side fandt forskerne kun få forandringer, der var specifikke for de enkelte diagnoser. Kun depression og skizofreni havde specifikke forandringer.

Forskerne kontrollerede resultaterne i forhold til en række faktorer og konkluderede, blandt andet, at den identificerede reduktion ikke skyldtes behandling med psykofarmaka.

Analyserne af raske personer pegede på, at disse tre områder er indbyrdes tilknyttede og samlet set er associerede med kognitive funktioner.

De vurderer, at forandringerne kan forklare den generelt nedsatte kognition på tværs af diagnoserne – og måske i mindre grad de mere specifikke symptomer i de enkelte 


Redaktør