​​

Psykosociale interventioner kan halvere risikoen for tilbagefald ved skizofreni

Den første metaanalyse om emnet viser robust effekt af psykoedukation for pårørende, familieinterventioner og kognitiv terapi, på risikoen for indlæggelseskrævende forværring ved skizofreni. Men det er ikke alle psykosociale interventioner, der har en signifikant effekt.

​Resultaterne blev publiceret i Lancet Psychiatry.

Ifølge førsteforfatteren Irene Bighelli, fra Technical University of Munich, oplever 24% af patienterne et tilbagefald eller indlæggelseskrævende forværring i løbet af det første år efter opstart af den antipsykotiske behandling.

I nuværende network meta-analysis identificerede forskerne 72 randomiserede undersøgelser, både publicerede og ikke-publicerede, som vurderede effekten af psykosociale eller psykologiske interventioner for at forebygge tilbagefald hos patienter med skizofreni.

Undersøgelserne omfattede i alt 10.364 deltagere (3.939 mænd). Undersøgelserne varede i gennemsnit 52 uger og hver omfattede i gennemsnit 142 deltagere. De vurderede effekten af 20 forskellige interventioner, som regel givet som tillægsbehandling til antipsykotisk medicin.

Oftest fik kontrolgruppen treatment as usual, hvilket varierede fra land til land, men behandlingen omfattede som regel samtaler til vurdering af den antipsykotiske behandling samt kontakt til forskellige aktivitetstilbud.

Familieinterventioner, programmer til forebyggelse af tilbagefald, kognitiv terapi og familiepsykoedukation blev alle associeret med en reduktion i risikoen for tilbagefald på omkring 50%.

Nogle af disse interventioner var ikke effektive efter kun 6 måneder, men effekten blev signifikant efter et år.

Andre psykosociale interventioner, såsom færdighedstræning, kognitiv træning eller telemedicin var ikke effektive på noget tidspunkt.

"Vi anbefaler at myndigheder og klinikere overvejer at prioritere familieintervention, familiepsykoedukation og kognitiv terapi, når de planlægger og allokerer ressourcer til vedligeholdelsesbehandling af skizofreni", konkluderer forfatterne.


Redaktør