Risikoen for hjertemisdannelse ved lithium behandling under graviditet synes lavere end tidligere vurderet

​En stor kohorte undersøgelse viser, at risikoen for hjertemisdannelse i forbindelse med lithium behandling i graviditetens første trimester er cirka halvanden gang højere end risikoen hos gravide, som ikke er i lithium behandling. Resultaterne, som ifølge forfatterne er baseret på den hidtil største undersøgelse om emnet, peger også på, at risikoen er dosisafhængig. 

​Konklusionerne blev publiceret i New England Journal of Medicine.

Ifølge førsteforfatteren Elisabetta Patorno, fra Harvard University i Boston, er evidensen vedrørende risikoen for hjertemisdannelse ved lithium behandling under graviditet både begrænset og modstridende. De første undersøgelser pegede på en 5 gange større risiko for hjertemisdannelser og en 400 gange større risiko for et specifikt hjerteproblem, Ebsteins anomali.

I studiet inkluderede forfatterne 1,3 millioner kvinder, der fødte et barn mellem år 2000 og 2010. De var tilknyttet en stor offentlig amerikansk sygesikring, Medicaid.

De identificerede 663 kvinder, der havde været eksponeret til lithium under graviditetens første trimester (defineret som mindst én indløst recept på lithium).

Hjertemisdannelser blev identificeret hos 2,41% af de børn, der blev eksponeret til lithium under graviditeten og hos 1,15% af de ikke eksponerede.

Efter forskerne tog hensyn til en række faktorer, der påvirker risikoen for misdannelser, blev risikoen for hjertemisdannelse forårsaget af lithium behandling beregnet til lidt over halvanden gange højere end risikoen hos de ikke eksponerede (justeret risk ratio: 1,65; 95% CI:1,02-2,68).

Risikoen hos gravide, der fik 600 mg lithium dagligt var cirka 10% højere end hos de ikke eksponerede (justeret risk ratio: 1,11; 95% CI:0,46-2,64), og den steg gradvis indtil en tredobling af risikoen, hos dem, der fik mere end 900 mg dagligt (justeret risk ratio: 3,22; 95% CI:1,47-7,02).

Risikoen for Ebsteins anomali alene (eller hjerteproblemer associeret hermed) var også øget (justeret risk ratio: 2,66; 95% CI:1,00-7,06).

Lithium blev ikke signifikant associeret med andre misdannelser.

Ifølge forfatterne peger resultaterne på, at eksponering til lithium i det første trimester er associeret med en beskeden stigning af risikoen for hjertemisdannelse. 


Redaktør