SSRI associeres med lavere risiko for hjerteproblemer

​De selektive serotoningenoptagshæmmere (SSRI) antidepressiva associeres ikke med øget risiko for rytmeforstyrrelser eller blodprop i hjertet, eller med apopleksi, hos voksne mellem 20 og 64 år. Tværtimod er der evidens for, at SSRIerne er en beskyttende faktor mod arytmi og myokardiein​farkt.

Det er konklusionerne fra en stor undersøgelse publiceret i British Medical Journal.

"Depressionen øger risikoen for kardiovaskulære problemer, men der er uenighed om, hvorvidt behandling med antidepressiv medicin, især SSRIerne, øger eller reducerer denne risiko", skriver førsteforfatteren Carol Coupland, fra University of Nottingham, Storbritannien.

I studiet anvendte forskerne data fra en stor database, der prospektivt indsamler oplysninger på 12 millioner patienter fra 600 almene praksisser i Storbritannien.

De identificerede cirka 240.000 patienter, der fik stillet en depressionsdiagnose mellem januar 2000 og juli 2011. Derefter identificerede de, hvem der fik behandling, hvilke antidepressiva de fik, samt en række kardiovaskulære effektmål.

Patienterne blev fulgt i fem år.

I perioden fik 772 patienter et myokardieinfarkt, 1.106 havde en apopleksi eller transitorisk cerebral iskæmi (TCI) og 1.452 havde en rytmeforstyrrelse.

Forskerne fandt ingen signifikante associationer mellem antidepressiv medicin og myokardieinfarkt.

I de første år efter opstart af behandling med en SSRI, fandt forskerne en 40% lavere risiko for myokardieinfarkt i forhold til dem, der ikke fik antidepressiv medicin (hazard ratio:0,58). Det var især fluoxetin, der var associeret med en lavere risiko (hazard ratio: 0,44).

Til gengæld blev et tricyklisk antidepressivum, lofepramin (som ikke markedsføres i Danmark), associeret med øget risiko for infarkt (hazard ratio: 3,07).

Forskerne fandt ingen signifikante associationer mellem antidepressiva (SSRI eller andre) og risiko for apopleksi eller TCI.

I en femårsperiode var der ingen signifikante associationer mellem risiko for arytmi og antidepressiva, mens de tricykliske antidepressiva blev associeret med en øget risiko for arytmi i de første 28 dage efter behandlingsstart (hazard ratio: 1,99).

Fluoxetin blev associeret med en lavere risiko for arytmi. Citalopram blev ikke associeret med højere risiko for arytmi, selv i højere doseringer end 40 mg dagligt.

Redaktør