SSRI-præparater er mere effektive end SNRI-præparater til behandling af angst hos børn

​I forhold til serotonin-noradrenalingenoptagshæmmer (SNRI)-præparaterne er serotoningenoptagshæmmer (SSRI)-præparater associeret med hurtigere og bedre respons ved behandling af angst hos børn og unge. 

​Resultaterne blev publiceret i Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Ifølge førsteforfatteren Jeffrey Strawn, fra University of Cincinatti, Ohio, har stort set alle randomiserede undersøgelser vedrørende effekten af SSRI og SNRI-præparater til behandling af angst hos børn og unge understøttet deres effektivitet.

Forfatterne skriver, at der findes kliniske retningslinjer, der anbefaler SSRI-præparater som førstevalgsbehandling af angst hos børn og unge, selvom der ikke er evidens for, at denne ene klasse af antidepressiva er mere effektiv end den anden.

I metaanalysen inkluderede forfatterne data fra 9 placebo-kontrollerede randomiserede undersøgelser med i alt 1.673 deltagere.

Undersøgelserne vurderede effekten af 4 SSRI-præparater (fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, sertralin) og 3 SNRI (venlafaxin, duloxetin samt noradrenalingenoptagshæmmeren atomoxetin).

Generelt havde både SSRI og SNRI en statistisk signifikant - men ikke klinisk relevant - effekt efter 2 ugers behandling. Efter seks ugers behandling var der også klinisk relevant effekt.

I forhold til SNRI-præparaterne var SSRI-præparaterne associeret med større lindring af symptomerne allerede efter to ugers behandling - og den større effektivitet kunne vedvarende måles i op til 12 ugers behandling.

"Ifølge vores resultater er det muligt, at SSRI-præparaterne bør være førstevalgsbehandling til børn og unge med angst", konkluderer forfatterne.


Redaktør