Screening for autoantistof ved debuterende psykose kan være kost-effektivt

​Autoantistoffer som medfører en autoimmun encefalit kan være årsagen til en førstegangspsykose. En ny analyse viser, at screening ved alle tilfælde af førstegangspsykose kan være kost-effektivt, på grund af faldende priser på testning, og muligheden for en effektiv målrettet behandling mod autoantistoffer. 

​Konklusionen er fra en artikel publiceret i Journal of Clinical Psychiatry.

Ifølge førsteforfatteren Eric Ross, fra Harvard Medical School i Boston, Massachusetts, har cirka 5% of patienterne med en debuterende psykose autoantistoffer, som er associeret med autoimmun encefalit.

"Autoimmun encefalit er en neuroinflammatorisk tilstand der ofte er associeret med antistoffer målrettet neuronernes proteiner", skriver han. "Psykiatriske symptomer forekommer ofte blandt de patienter, der har en anti-N-methyl-D-aspartat (NMDA)-receptor encefalit, som er den hyppigste og bedst kendte form for autoimmunencefalit".

Immunsuppressiv behandling er ifølge forfatteren meget effektivt, med en remissionsrate på 80%. "Det kan være livsændrende hos en person med debuterende psykose", skriver han. "Desværre [...] kan man ikke på baggrund af klinisk præsentation skelne de patienter med debuterende psykoser som følge af en autoimmun encefalit, uden andre neurologiske symptomer, fra dem, der ikke har en autoimmun encefalit".

I nuværende undersøgelse gennemførte forskerne analyser baseret på prisen på en blodprøve til at identificere disse autoantistoffer (cirka 1.800 kroner) samt prævalensen af autoantistoffer hos personer med debuterende psykose (5%).

De fandt at remissionsraten hos personer med psykose og autoantistoffer ville øges fra 62% til 78% i en "acceptabel kost-effektivitet ratio".

Kost-effektiviteten blev målt ved hjælp af blandt andet quality-adjusted life-years (QALYs): screeningen ville koste cirka 99.000 dollars per QALY, som ifølge forfatterne kan sammenlignes med estimerede 85.000 dollars per QALY forbundet med et early-intervention program (såsom OPUS).


Redaktør