To slags psykoterapi synes mest effektive ved borderline personlighedsforstyrrelse

​Dialektisk adfærdsterapi og psykodynamisk terapi synes at være de mest effektive psykoterapeutiske tiltag hos patienter med borderline emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse. Effekten er dog begrænset og er påvirket af blandt andet publikationsbias.

​Konklusionerne er fra en gennemgang af litteratur og metaanalyse publiceret i JAMA Psychiatry.

Ioana Cristea, fra Babeş-Bolyai University, i Cluj-Napoca, Rumænien, og kollegaer identificerede 33 randomiserede undersøgelser, der sammenlignede en psykoterapeutisk intervention (alene eller kombineret med konventionel behandling) med en kontrolintervention (som kunne være en konventionel behandling alene eller en specifikt designet kontrolintervention).

Undersøgelserne omfattede i alt 2.256 voksne patienter med borderline personlighedsforstyrrelse.

Undersøgelsernes effektmål inkluderede selvskadende adfærd, selvmord, anvendelse af sundhedstjenester og almen psykopatologi ved slutning af intervention og ved opfølgning (i op til to år).

Generelt var de psykoterapeutiske interventioner forbundet med bedre resultater (moderat effekt) i diverse effektmål end kontrolinterventionerne, både som eneste behandling eller som tillægsbehandling til konventionel behandling.

Men da forskerne undersøgte de specifikke typer terapier, var dialektisk adfærdsterapi og psykodynamisk terapi de eneste, der var signifikant bedre end kontrolinterventionerne.

Derudover fandt forskerne ingen forskel på risiko for behandlingsophør mellem interventionsgrupperne og kontrolgrupperne.

Analyserne af undergrupperne viste, at effekten mistede den statistiske signifikans i de studier, hvor kontrolgruppen var designet som en del af undersøgelsen, hvor kontrolinterventionen var manualiseret og hvor forskerteamet var involveret i kontrolinterventionen.

Der var heller ikke nogen signifikant effekt i studier med en lav risiko for bias. Forskerne fandt, at publikationsbias (manglende publikation af negative resultater) har medvirket til en overdreven effekt af interventionerne.

"Der er noget der peger på, at en kontrolintervention, som involverer forskerteamet eller som har en manualiseret protokol er lige så effektiv som psykoterapier, der er designet til behandling af borderline personlighedsforstyrrelse", konkluderer forskerne.

Som en måde at løse et af de problemer, som forfatterne fandt - publikationsbias -, anbefaler Peter Fonagy, fra University College London, i en ledsagende kommentar, at alle randomiserede undersøgelser registreres inden de gennemføres.


Redaktør