Unge er mere depressive under pandemien end i årene før

​Covid-19 pandemien er associeret med sværere depressive symptomer og forringet velbefindende blandt unge i Island i forhold til tidligere år. Forbruget af cigaretter og risikoen for alkoholintoksikation er dog faldet.

​Konklusionerne er fra en artikel publiceret i Lancet Psychiatry.

Førsteforfatteren Ingibjorg Eva Thorisdottir, fra Icelandic Center for Social Research and Analysis, Reykjavik, og kollegaer indsamlede data fra cirka 60.000 unge i alderen 13 til 18 år. Data blev indsamlet i 2016, 2018 og i 2020.

Dataindsamlingen i 2020 skete mens landet var midt i sin tredje og største bølge af Covid-19 infektioner. "Landet var under strenge restriktioner om fysisk afstand [...] og de fleste gymnasier havde kun online undervisning", skriver forfatterne. Folkeskolerne havde undervisning med fysisk fremmøde.

Forskerne indsamlede data ved hjælp af blandt andet Symptom Checklist-90 (SCL-90), som blev anvendt til at vurdere depressive symptomer, og Short Warwick Edinburgh Mental Wellbeing Scale, til vurdering af deltagernes psykiske velbefindende.

Sværhedsgraden af de depressive symptomer steg i alle aldersgrupper. Selvom der allerede fra 2016 til 2018 (dvs. før pandemien) var en mindre stigning på 3,2%, konstaterede forskerne en signifikant stigning på 9,5% mellem 2018 og 2020.

Forskerne fandt ligeledes lavere scores for velbefindende i alle undersøgte aldersgrupper.

Resultaterne var mest udtalte hos deltagerne mellem 16 og 18 år, og især blandt pigerne. Ifølge forskerne kan dette muligvis forklares med de mere restriktive regler vedrørende sociale kontakter i denne aldersgruppe.

I 2020 var der kun 3,8% af deltagerne, der havde et forbrug af cigaretter, signifikant færre end de 8,8% i 2018 og de 10,4% i 2016.

Antallet af episoder med alkoholintoksikation faldt også signifikant.

Forfatterne konkluder, at pandemien havde en negativ indvirkning på deltagernes psykiske sundhed. "Men reduktionen i forbrug af alkohol og cigaretter kan være en utilsigtet fordel af isolationen", skriver de.


Redaktør