Hvilke tanker havde du inden klinikstart om den kliniske periode i psykiatrien?
Jeg havde ikke noget tidligere kendskab til psykiatrien før klinik start. Jeg var meget bundet af de fordomme der er i medierne omkring psykiatrien.
Jeg troede at det ville være svært for mig at kommunikere med patienterne, fordi de ikke havde psykisk overskud til at føre en samtale. Jeg havde en fordom om at alle var meget syge, og var psykotiske. Jeg kunne havde ikke tænkt over at patienterne der er indlagt, også kan være i bedring, og være tæt på sin udskrivelse.
Hvis du skulle fremhæve 3 ting, som du har lært i psykiatrien, hvilke ville du nævne?
Læse folk. Jeg har lært at læse folk på en helt anden måde. Altså afkode følelser, og se på ansigtstræk og mimik hvis en patient er vred eller ked af det.
Danne relationer. Jeg har lært at danne relationer på en helt ny måde. Jeg har lært at danne relationer på mange måder (Fælles tredje, interessepunkter, blive lært nye ting af patienterne), og også ved at gøre strategiske ting, som til det blotte øje virker tilfældigt.
At psykiatrien overhovedet ikke er så farlig som jeg troede. Som tidligere beskrevet havde jeg en del fordomme, som helt klart er blevet afkræftet.
Hvis du skulle beskrive det speciale (afsnit) du har været i, hvad ville du nævne?
Psykoser. Meget syge børn. Man lærer dem at kende på en helt anden måde. Tæthed. Uhensigtsmæssig adfærd. Psykisk belastende oplevelser. Sjove oplevelser.
Hvis du skulle give gode råd til kommende studerende, hvilke ville du så nævne?
Jeg ville sige ”Alle de fordomme du sikker har omkring psykiatrien, kan du lige så godt smide i skraldespanden, for det er højst sandsynligt ikke sandt. Møde psykiatrien med åbne øjne, og vær en blank tavle.” Det andet råd jeg ville give ville være ”Sørg for at spare med medstuderende, vejledere, og personale. For du kommer til at opleve nogen ting, som kan være svære at gå med selv. Hvis det er blandt patienter, kan det være godt at tale med vejledere, eller personalet. Hvis det er blandt personalet, kan det være rart at vende det med dine medstuderende. Så virkelig tal om tingene, det hjælper rigtigt meget.”