Facaden til Ny Psykiatri Bispebjerg er godkendt

​Lyse mursten med forskellige grå nuancer skal udgøre facaden til Psykiatrisk Center Københavns nye bygninger på Bispebjerg. De lyse facader sørger for, at det bliver et imødekommende og venligt hus, som psykiatriens patienter, pårørende og medarbejdere kommer til at møde.

Vent...

En model af facaden til Ny Psykiatri Bispebjerg er netop blevet godkendt af Københavns Kommune, og dermed er endnu en milepæl nået i byggeprojektet.

- Københavns Kommune var meget positive og gav os OK til, at vi kan gå videre i byggeprocessen, fordi facaden passer i forhold til lokalplanen og det udtryk, man gerne vil have fra kommunes side. Så det er en super god milepæl at nå og glædeligt, at vi er kommet hertil, fortæller Jais Elvekjær, som er projektleder på Ny Psykiatri Bispebjerg.

Foto af facademodellen med de lyse mursten, indbygget karnap og mørke metalinddækninger. 

En af dem, der også var med til at fremvise modellen af facaden, var Lars Toksvig, som er partner og designchef i PLH Arkitekter, der sammen med arkitektfirmaet Friis & Moltke har designet den nye psykiatribygning på Bispebjerg. Om besøget af Københavns Kommune fortæller Lars:

- Det var glædeligt, at de synes, at vi har ramt godt ind i et fint materialevalg og et fint samspil mellem sten og metalplade, som udgør den største del af facaden. Og de godkendte det hele.

Foto af facademodel med kig til byggepladsen, Ny Psykiatri Bispebjerg 

Et imødekommende og venligt byggeri

Til den kommende facade til Ny Psykiatri Bispebjerg er valget faldet på en lys mursten fra firmaet Egernsund Tegl, og at nå dertil har været en lang proces med mange overvejelser undervejs.

-  Vi har valgt en lys mursten med lidt spil i. Hver sten er ikke ens, så man kan se nogle forskellige nuancer i brændingen, og stenen er lidt mere over i den grå farveskala i stedet for den gule, som godt kan blive lidt for institutionsagtig. Vi vil gerne holde materialerne i lyse nuancer og har også valgt en hvid fuge til murstenen for, at byggeriet fremstår imødekommende og venligt, fortæller Lars Toksvig.









De lyse sten er i fin balance med de varme kobbernuancer i metalinddækningerne
(billede til højre), som får en mørk, bronzelignende behandling for at skabe noget varme og ”tryghed”. Lars Toksvig udtaler:

-  Så vi har den lyse sten, der står lidt i kontrast til noget mørkt og varmt, og det er også en kontrast, vi ser indvendigt i bygningen med lyse, hvide vægge mod varme træoverflader, så på den måde er der sammenhæng i byggeriet både udvendigt og indvendigt.

Landskabet som ramme for byggeriet

Ny Psykiatri Bispebjerg opføres op ad Bispebjerg Hospital, som består af fine teglbyggerier med nuancer og relieffer i murstensværket. Derfor har det også været vigtigt, at nybyggeriets facader har et lignende udtryk.

Visualisering af Ny Psykiatri Bispebjerg set fra oven 

Men det er ikke kun de omkringliggende bygninger, der har fyldt i overvejelserne om, hvordan byggeriet skulle udformes. Også det omkringlæggende, grønne landskab har sat sine aftryk. Det nye bygningskompleks består af tre bygninger lagt som rektangulære bygningskroppe i to plan, der med indbyrdes variationer og knæk repeterer den samme form. De placeres asymmetrisk i en vifte, der følger bakkedraget på Bispebjergs nordøstlige hjørne.

- I stedet for tre helt ens bygninger, har de fået nogle knæk for at lægge sig bedre i landskabet. Vi har også prøvet at trække det grønne ind i bygningerne i form af indre gårdhaver, og det har også betydning for, hvordan bygningen former sig og hænger sammen med landskabet, slutter Lars Toksvig. 

Om Ny Psykiatri Bispebjerg

Med opførelsen af Ny Psykiatri Bispebjerg er målet at skabe trygge og moderne rammer for patienter, pårørende og medarbejdere på Psykiatrisk Center København. Byggeriet tager afsæt i tanken om helende arkitektur, hvor forskellige former for lys, behagelig akustik og naturlige elementer skaber optimale rammer for psykiatrisk behandling og dermed for patienternes muligheder for at komme sig.
Første fase af byggeriet er planlagt til at stå færdig i 2022.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor