Råhuset til Ny Psykiatri Bispebjerg tæt på fuld højde

Det er kun et halvt år siden, det første spadestik blev taget til Ny Psykiatri Bispebjerg. Nu står det rå hus der næste allerede.
Vent...

De har ikke ligget på den lade side hen over sommeren – de 30-35 betonfolk, som råhusentreprenøren MT Højgaard har sat på montagen af første etape af Ny Psykiatri Bispebjerg.


De første betonelementer blev sat i midten af maj, og tre måneder senere er de allerede i gang med øverste etage. Medio september vil elementmontagen i det store og hele være afsluttet.


Rejsegildet venter man dog med at fejre. Dertil har man alt for travlt med at få huset lukket af, inden efteråret begynder at ruske. Lukningsentreprenøren (Elindco) er allerede i gang med at forberede vinduesmontagen, mens murerne er begyndt på soklerne til ydermurene. Så snart det sidste element er sat, bliver der svejset membraner på taget og etableret afløb.


Samtidig lægger VVS-entreprenøren, Brøndum, vand- og varmeledninger til huset. Og NCC, der har el-entreprisen, er begyndt at trække rør.


Byggelogistikken på prøve

Selv om MT Højgaard ikke længere har byggepladsen for sig selv, er der stadig god plads i det snævre hjørne af Bispebjerg, hvor den nye psykiatribygning til Psykiatrisk Center København opføres.


- Så kan vi øve os på logistikken, for udfordringen bliver større ved etape 2, hvor vi skal bygge dobbelt så meget på den halve plads, fortæller byggeleder Claus Skovsgaard Jensen, der styrer logistikken på ugentlige møder med entreprenørerne.


Som led i den øvelse har byggeledelsen indrettet en ’prøvebane’ i et hjørne af byggeriet, hvor entreprenørerne kan afprøve byggerytmen og teste, hvordan de forskellige fag kan komme til. For der bliver tryk på, når huset er lukket og alle skal i gang på samme tid.


Stram tidsplan til gulvudstøbning

Udstøbningen af gulvene er erfaringsmæssigt kritisk, og med en optimeret tidsplan er byggepladsen på Bispebjerg ingen undtagelse.


Undergulvene skal nemlig støbes i to omgange: Først et isolerende underlag i skumbeton og derpå et toplag af flydemørtel. Imellem – og efter – de to arbejdsgange skal betonen have tid til at hærde. Imens kan andre entreprenører selvfølgelig ikke arbejde i områderne, så Elindco er i tidsplanen tildelt ti dage til at blive færdige med gulvene. Om det er muligt, skal forsøget i prøveområdet vise.

Støbningen af gulve kræver et tæt og opvarmet hus, som lukningsentreprenøren gerne skal levere til november. Så der er pres på alle entreprenører, mens byggeriet på Bispebjerg går ind i efteråret:


- Vi sætter alt det i gang nu, som vi kan, så vi kommer mest mulig på forkant. Lige nu holder vi tidsplanen. Forsøgene i prøvefelterne vil i løbet af den næste måned vise, hvad der kan lade sig gøre – og give os en køreplan for det videre arbejde, siger Michael Norup Hansen fra Arkitema, der styrer byggeledelsen på pladsen. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor