Dette er konklusionen fra en stor randomiseret og kontrolleret undersøgelse publiceret i Lancet.
En ”Joint Crisis Plan” (JCP) er en aftale, hvor patienten udtrykker sine behandlingsønsker i forhold til eventuelle fremtidige akutte forværringer af den psykiatriske sygdom. Planen anvendes, hvis patienten ikke er i stand til at udtrykke sig klart.
I studiet indgik 422 patienter med skizofreni og 147 patienter med en affektiv lidelse. De blev rekrutteret fra 64 ambulante behandlingscentre i Storbritannien.
Patienterne blev randomiseret til enten at fortsætte med konventionel behandling, eller til at udarbejde en JCP sammen med behandlere og involverede personer. Forskerne var blindet til randomiseringen, men patienterne og det kliniske personale var ikke blindet.
Efter halvandet år var der ingen signifikant forskel på risiko for tvangsindlæggelser (primært effektmål) grupperne imellem.
Der var heller ikke nogen signifikant forskel på indlæggelsesvarighed eller på patienternes opfattelse af tvang. Interventionen havde dog en positiv effekt på den terapeutiske alliance.
Forskerne påpeger dog, at der er data, der tyder på, at interventionen ikke blev ordentlig implementeret i alle centre.
”Et enkelt møde vil formentlig ikke ændre en kultur, hvor beslutningstagning er domineret af fagpersoner, skriver Sonia Johnson, fra University College London, i en ledsagende kommentar.