Antidepressiva under graviditeten associeres med for tidlig fødsel, men ikke med ADHD eller autisme

​Behandling med antidepressiv medicin i graviditetens første uger er associeret med en mulig risiko for, at barnet fødes for tidligt. Til gengæld er der ingen øget risiko for, at barnet er født med for lav vægt, og der er ingen øget risici for, at børnene udvikler ADHD eller autisme.

​Konklusionerne er fra en artikel publiceret i JAMA (Journal of the American Medical Association).

Ifølge førsteforfatteren Ayesha Sujan, fra Indiana University, i Bloomington, USA, er prænatal behandling med antidepressiva tidligere blevet associeret med fødselsproblemer samt udviklingsproblemer hos barnet.

"Men der er andre forklaringer på associationerne", skriver forfatteren, som påpeger, at moderens depression og stress, samt genetiske faktorer, kan medvirke til disse uønskede effekter. Forfatteren mener endvidere, at tidligere undersøgelser muligvis ikke har taget højde for disse andre medvirkende faktorer.

I studiet indgik data vedrørende 1,5 millioner børn fra ca. 900.000 mødre i Sverige. Børnene blev født mellem 1996 og 2012.

I alt blev cirka 22.000 (1,4%) af børnene eksponeret for antidepressiva i løbet af  graviditetens første trimester. De fleste (82%) var eksponeret for selektiv serotonin genoptagelseshæmmere (SSRI).

I forhold til de børn, der ikke blev eksponeret for antidepressiva, havde de børn, der blev eksponeret, øget risiko for at være small for gestational age (2,54% vs. 2,19%), for tidlig fødsel (6,98% vs. 4,78%), autisme i 15 års alderen (5,28% vs. 2,14%) eller autisme i 15 års alderen (12,63% vs. 5,46%).

Men da forskerne inkluderede data vedrørende det psykiske helbred hos moderen, faderen og børnenes søskende, forsvandt den øgede risici for alle effektmål bortset fra for tidlig fødsel – hvor risikoen var ca. 30% højere i forhold til de børn, der ikke havde været eksponeret for antidepressiva.

"De søskende, der ikke havde været eksponeret for antidepressiva, havde de samme risici for autisme, ADHD og small for gestational age som dem, der havde været eksponeret for antidepressiva", skriver forfatterne.

De vurderer endvidere, at moderens depression i sig selv kan medvirke til den øgede risiko for, at barnet fødes for tidligt.


Redaktør