Antipsykotika er ineffektive mod kokain- og amfetaminmisbrug

Antipsykotika er ikke bedre end placebo til behandling af kokainmisbrug eller amfetaminmisbrug. De er faktisk associeret med flere bivirkninger og et enkelt antipsykotikum blev forbundet med en forværring af craving i forhold til placebo.

​​​

Konklusionerne er fra en metaanalyse publiceret i Journal of Clinical Psychiatry.

Ifølge førsteforfatteren Taro Kishi, fra Fujita Health University School of Medicine, Toyoake, Japan, stimulerer kokain og andre psykostimulantia – såsom amfetamin eller methylphenidat – dopaminerge receptorer, enten ved at øge frigivelsen af dopamin eller ved at hæmme dopamin genoptagelse.

”Antipsykotika der blokerer dopaminreceptorer har derfor været afprøvet som behandling af misbrug af kokain og psykostimulantia”, skriver forfatteren.

I metaanalysen blev der inkluderet 14 randomiserede og placebokontrollerede undersøgelser med i alt 741 patienter. Ti af undersøgelserne vurderede behandlinger af kokainmisbrug (risperidon, olanzapin og reserpin), mens de øvrige fire studier vurderede interventioner mod amfetamin eller metaamfetamin misbrug (alle med aripiprazol).

Forskerne fandt ingen forskel på behandling med antipsykotika eller placebo grupperne imellem, i forhold til forbrug af kokain eller psykostimulantia. Der var heller ikke nogen forskel i forhold til craving.

Derudover var de antipsykotiske præparater forbundet med højere risiko for seponering, i forhold til placebo, på grund af bivirkninger.

Individuelt set blev aripiprazol forbundet med en højere risiko for akatisi end placebo – men også med en bedre overordnet klinisk vurdering (Clinical Global Impressions – Severity of Illness). Olanzapin blev vurderet som værre end placebo i forhold til at lindre craving, og risperidon blev forbundet med øget risiko for depression i forhold til placebo.

Forfatterne konkluderer, at man bør undersøge interventioner, der ikke er baseret på den antidopaminerge effekt, til behandling af misbrug af kokain og psykostimulantia.
Redaktør