Arbejdsløshed ved svær recession associeres med flere selvmord blandt mænd

​I perioden mellem 2009 og 2015, under den græske recession, blev der konstateret en stigning i selvmordsraten (både for mænd og kvinder). Cirka 5% af stigningen blandt mænd kan skyldes arbejdsløshed, mens kvindernes selvmordsrate ikke var påvirket af arbejdsløshed. 

​Konklusionen er fra en artikel publiceret i Journal of Affective Disorders.

Ifølge førsteforfatteren Konstantinos Fountoulakis, fra Aristotle University of Thessaloniki i Grækenland, er der sket en stigning i antallet af selvmord i Grækenland op til 2014, og den økonomiske situation er en sandsynlig medvirkende faktor.

"Men der er også observeret en tendens til flere selvmord i Tyskland, Norge og Holland, hvor der ikke har været økonomisk recession", skriver forfatteren.

For at afklare forholdet mellem arbejdsløshed og selvmordsraten i Grækenland, indsamlede forfatteren data vedr. selvmordsraten for mænd og kvinder og inddelte dem i diverse aldersgrupper. Data vedrørende arbejdsløshed samt diverse økonomiske variabler blev også indhentet.

I forhold til perioden før recessionen, årene 2000-2007, identificerede forfatteren i perioden 2009-2015 en 33% stigning i selvmordsraten (fra 2.897 til 3.380 gennemførte selvmord). Stigningen blandt mænd var på 35%, og blandt kvinder 26%.

Forfatteren fandt, at arbejdsløshed havde en signifikant korrelation med selvmordsraten hos mænd, men ikke hos kvinder. Derudover fandt forfatteren, at den signifikante korrelation kun skete hos yngre mænd (20-24 år) og hos midaldrende mænd (50-54 år samt 60-64 år).

Ifølge forfatteren, er det sandsynligt, at der, på trods af at 90% af de personer, der dør som følge af selvmord, har en psykisk lidelse og især affektiv lidelse, også er andre medvirkende faktorer til stigningen i selvmord i Grækenland i perioden 2009-2015.

"Øgning i arbejdsløsheden kan være årsag til 148 dødsfald (selvmord) i perioden fra 2009-2015, hvilket svarer til 5,3% af alle 2.776 selvmord blandt mænd i perioden", skriver forfatteren.


Redaktør