Begrænsning i alder og i pakkestørrelse ved køb af paracetamol associeres med færre forgiftninger

​Danske hospitaler har færre indlæggelser på grund af forgiftninger som følge af de to tiltag, som også omfatter andre smertestillende præparater. Såvel voksne som børn og unge under 18 år synes at profitere af begrænsningerne.

​Konklusionerne er fra en artikel publiceret i Journal of Affective Disorders.

Førsteforfatteren Britt Morthorst, fra Københavns Universitet, og kollegaer sammenlignede en række data vedrørende forgiftninger i perioden før og efter de to tiltag, som blev indført i Danmark.

I 2011 blev det indført, at man skal være mindst 18 år gammel for at købe håndkøbs-smertestillende medicin, herunder paracetamol og ibuprofen.

I 2013 blev der indført restriktioner af pakkestørrelsen. "Før begrænsning af pakkestørrelse havde man op til 300 tabletter paracetamol eller ibuprofen tilgængeligt som håndkøbsmedicin på apotekerne", skriver forfatterne.

I undersøgelsen anvendte forskerne data vedrørende indlæggelser på grund af forgiftninger mellem 2002 og 2015, samt biokemiske parametre fra perioden mellem 2011 og 2015.

I perioden mellem 2002 og 2015 blev 42.762 kvinder og 15.824 mænd indlagt på grund af forgiftning, både som følge af bevidst handling eller ved uheld. De var i gennemsnit 30 henholdsvis 36 år gamle.

Efter indførslen af aldersbegrænsningen konstaterede forskerne en reduktion på 17% i antallet af indlæggelser som følge af forgiftninger med disse præparater blandt børn og unge (10 til 17 år gamle).

Efter indførslen af begrænsningen af pakkestørrelser fandt forskerne en reduktion på 19% i antallet af indlæggelser som følge af forgiftninger i hele befolkningen.

Forskerne fandt ingen signifikant ændring i antallet af dødsfald som følge af forgiftninger (14 hhv. 15 tilfælde). "Antallet af selvmord og dødelige forgiftninger var for lavt til at gennemføre en meningsfuld analyse", skriver de. 


Redaktør