I et studie publiceret i Archives of General Psychiatry, rekrutterede Karl Rickels, fra University of Pennsylvania, i Philadelphia, 268 patienter med generaliseret angst.
Initialt blev alle patienterne sat i behandling med depotkapsler venlafaxin (75-225 dagligt). Efter seks måneder var 158 (59%) stadig i behandling. Den vigtigste årsag til behandlingsophør var manglende opfølgning, efterfulgt af bivirkninger; derudover havde 13 patienter ingen effekt af behandlingen og fortsatte derfor ikke i studiet.
Ud af disse 158 patienter – alle med god virkning af venlafaxinbehandlingen –, blev 136 derefter randomiseret til enten fortsat venlafaxin eller placebo i yderligere seks måneder. Denne del af studiet var dobbeltblindet.
De patienter, der fortsatte i behandlingen med venlafaxin havde i perioden en signifikant lavere risiko for tilbagefald (9,8% vs. 53,7%; p <>
Det lykkedes forskerne at bibeholde 59 af patienterne – både fra venlafaxin- og placebo-gruppen – i yderligere seks måneders behandling.
De patienter, der før var blevet randomiseret til venlafaxin blev igen randomiseret til enten venlafaxin (n = 15) eller placebo (n = 34). Og de patienter, der før var blevet randomiseret til placebo fortsatte i placebo. Denne fase var også dobbeltblindet.
De patienter, der blev randomiseret til at fortsætte i venlafaxin havde en signifikant lavere risiko for tilbagefald end dem, der blev randomiseret til at skifte til placebo (6,7%. v. 32,3%). De patienter, der fortsatte med placebo i de sidste seks måneder havde en risiko for tilbagefald på 20,0%.
Forfatterne observerer endvidere, at seponering af behandling efter de første seks måneder var tilknyttet en signifikant højere risiko for tilbagefald end seponering efter 12 måneder (53,7% vs. 32,4%).
”Behandling af generaliseret angst med et antidepressivum, som var venlafaxin i depot tabletter i dette tilfælde, bør fortsætte i mindst 12 måneder”, konkluderer forfatterne.