Benzodiazepiner under graviditeten er ikke associeret med øget risiko for misdannelser

​En metaanalyse baseret på undersøgelser med prospektivt indsamlede data finder ingen association mellem monoterapi med benzodiazepiner under graviditeten og øget risiko for misdannelser. Kombinationsbehandling med antidepressiva er dog forbundet med en øget risiko.

​Konklusionerne er fra en artikel publiceret i Journal of Clinical Psychiatry

Ifølge førsteforfatteren Sophie Grigoriadis, fra University of Toronto, Canada, er benzodiazepinerne ofte anvendt hos gravide til behandling af angstsymptomer.

"Men på grund af de eksisterende modstridende forskningsresultater er det uklart, om behandling med benzodiazepiner er forbundet med en øget risiko for misdannelser", skriver forfatteren.

Det er især retrospektive undersøgelser, der viser, at risikoen for misdannelser næsten fordobles, især i forhold til læbe-gane-spalte problemer, ifølge forfatteren.

I metaanalysen identificerede forfatterne 8 undersøgelser, som prospektivt indsamlede data vedrørende forbrug af benzodiazepiner under graviditeten. De omfattede i alt 5.195 eksponerede kvinder og 2.082.467 ikke-eksponerede kvinder.

Forskerne fandt ingen signifikant association mellem behandling med benzodiazepiner under graviditeten og misdannelser (odds ratio: 1,13; 95% CI 0,99-1,30).

Behandling specifikt i graviditetens første trimester blev heller ikke forbundet med øget risiko for misdannelser (odds ratio: 1,08; 95% CI 0,93-1,25).

Forskerne fandt dog, at kombinationsbehandling med benzodiazepiner og antidepressiva var forbundet med en signifikant øget risiko for misdannelser (odds ratio: 1,40; 95% CI 1,09-1,80).

"Vores resultater understøtter de kliniske retningslinjer, der anbefaler monoterapi [under graviditeten]", konkluderer forfatterne.


Redaktør