Bipolar depression associeres med tyndere hjernebark

​Patienter med bipolar affektiv lidelse type 2 har tyndere hjernebark i nogle hjerneområder end raske kontrolpersoner. Patienter med flere depressive episoder har tyndere hjernebark end patienter med færre depressive episoder.

​Konklusionerne er fra en artikel publiceret i Bipolar Disorders.

Ifølge førsteforfatteren Nathalia Zak, fra Universitetet i Oslo, har tidligere undersøgelser fundet evidens for fortynding i nogle kortikale områder ved bipolar lidelse.

"Men det er uvist, om det drejer sig om et stabilt sygdomstræk eller en konsekvens af de affektive episoder", skriver forfatteren.

I studiet rekrutterede forskerne 33 raske kontrolpersoner og 29 personer med bipolar affektiv lidelse type 2.

Alle fik foretaget en magnetisk resonans (MR)-scanning ved studiestart og efter 2,4 år.

Ved den initiale MR-scanning havde patienterne med bipolar lidelse tyndere bilaterale, præfrontale og temporale kortex i forhold til de raske kontrolpersoner. Disse resultater var publiceret i forvejen.

Efter 2,4 år fandt forskerne, af der var sket en generel fortynding af hjernebarken hos deltagerne i begge grupper.

Forskerne fandt dog en mere udtalt fortynding i nogle områder hos patienter med bipolar lidelse i forhold til de raske personer i kontrolgruppen.

Derudover fandt forskerne, at de personer med bipolar lidelse med flest depressive episoder i perioden havde en mere udtalt fortynding, i forhold til de bipolare patienter med færre depressive episoder, og også i forhold til de raske kontrolpersoner.


Redaktør