Resultaterne blev publiceret i Lancet.
Ifølge førsteforfatteren Beate Herpertz-Dahlmann, fra University Hospital of the RWTH Aachen, Aache, Tyskland, er indlæggelse den typiske førstevalgs behandlingsmodalitet til patienter med moderat til svær anorexia nervosa.
”Ambulant behandling er billigere […] og de færdigheder, som patienterne lærer, kan nemmere overføres til dagliglivets rutine”, skriver forfatteren.
I studiet blev der rekrutteret 172 indlagte patienter, med moderat til svær anoreksi, fra seks centre i Tyskland. Ingen havde været indlagt for anoreksi før.
De blev randomiseret til enten fortsat indlæggelse eller udskrivelse til ambulant opfølgning på et daghospital efter 3 ugers indlæggelse.
Daghospitalets program bestod af en struktureret rutine fra kl. 8.00 til kl. 16.30 på hverdage – og selve programmet var det samme som programmet for indlagte patienter.
I begge grupper blev patienterne afsluttet, når de havde fastholdt deres målvægt i to uger. Patienterne i begge grupper mødte derefter til terapi to gange om ugen i seks måneder, og derefter mødte de et par gange om måneden.
Tolv måneder efter den initiale indlæggelse, havde patienterne i begge grupper en stigning i deres body mass index (BMI), og BMI’et hos de patienter, der fik daghospitalstilbuddet var højere end BMI’et fra de indlagte patienter (forskel på 0,46 kg/m2).
Daghospitalsprogrammet var også 20% billigere end indlæggelsen. Der var ingen forskel på genindlæggelserne grupperne imellem, men flere af de patienter, der forblev indlagt afbrød behandlingen i løbet af de 12 måneder.
Forfatterne konkluderer, at resultaterne kan generaliseres og anvendes bredt i andre behandlingssystemer.