Depressive symptomer hos børn associeres med DNA-ændringer efter 2 år

​En prospektiv undersøgelse viser at depressive symptomer hos børn og unge er associeret med en mere udtalt forkortelse af telomerer - en del af cellernes DNA som er en kendt biomarkør for cellealdring.    

​Konklusionen er fra en artikel publiceret i Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.

Telomererne udgør kromosomers ender og er en kendt biomarkør for cellealdring, idet de bliver kortere for hver celledeling. Derudover er kortere telomerer forbundet med øget risiko for en række kroniske sygdomme.

"Der er flere undersøgelser, der har fundet associationer mellem depressionssymptomer eller en depressionsdiagnose og markører for cellealdring [herunder telomerlængde] og celledysfunktion", skriver førsteforfatteren Kathryn Humphreys, fra Vanderbilt University, Nashville, USA.

Men ifølge forfatteren er resultaterne ikke entydige, for mens nogle undersøgelser viser, at depression kommer før øget forkortning af telomererne er der andre, der ikke kan påvise en association mellem depression og påvirkning af telomerlængde.

Derudover har tidligere undersøgelser fokuseret på depression hos voksne.

I nuværende studie rekrutterede forskerne 121 børn og unge, som havde oplevet stressende livsbegivenheder i mild grad, som defineret af Traumatic

Events Screening Inventory for Children (TESI-C).

De var i gennemsnit 11 år gamle, og 61% var piger.

Depressive symptomer blev vurderet ved hjælp af Children's Depression Inventory–Short Form. Derudover indsamlede de spyt med henblik på vurdering af DNA, herunder telomerlængde.

Efter to år indsamlede de igen oplysninger om depressive symptomer og telomerlængde.

Ved studiestart fandt forskerne ingen association mellem depressive symptomer og telomerlængde.

Men depressive symptomer ved studiestart blev signifikant associeret med en mere udtalt forkortning af telomererne efter 2 år.

Der var ingen signifikante associationer den anden vej rundt: biomarkører for cellealdring, herunder telomerlængde, ved studiestart var ikke associeret med senere ændringer i depressive symptomer.

"Disse resultater peger på, at der kan være en årsagssammenhæng mellem depressive symptomer og senere ændringer i cellealdring", konkluderer forskerne.


Redaktør