Fødselsdepression associeres med adfærdsproblemer og ringere skolepræstation hos barnet

​Børn af mødre, som har haft en kortvarig fødselsdepression, har flere adfærdsproblemer i 3 års alderen end børn af mødre, der ikke har haft en fødselsdepression. Børn af mødre, som har haft en langvarig depression efter fødslen har endnu højere risiko for adfærdsproblemer i 3 års alderen, og en højere risiko for at klare sig dårligere i skolen som 16-årige, samt højere risiko for selv af få en depression som 18-årig.

​Konklusionerne er fra en artikel publiceret i JAMA Psychiatry.

Førsteforfatteren Elena Netsi, fra University of Oxford, Storbritannien, og kollegaer brugte data fra Avon Longitudinal Study of Parents and Children, som prospektivt indsamlede data fra 9.848 mødre og deres børn gennem mange år.

Mødrene var i gennemsnit 29 år gamle da de fødte de 8.287 børn, der er inkluderet i studiet.

Oplysninger om depression blev indsamlet ved hjælp af spørgeskemaet Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS).

De fleste kvinder (90%) havde ikke haft en fødselsdepression. I forhold til børn af disse kvinder, havde de børn, hvis mødre oplevede en kortvarig fødselsdepression en dobbelt så stor risiko (odds ratio omkring 2,0) for adfærdsproblemer i 3 års alderen, målt ved hjælp af et standardiseret spørgeskema.

Børn af de kvinder, der havde haft en langvarig depression, havde endnu højere risiko for adfærdsproblemer. Det er især børn af kvinder med sværere og langvarige depressive symptomer (op til 8 måneder efter fødslen), der havde de største risici for adfærdsproblemer i 3 års alderen (odds ratio: 4,84), lavere karakterer i matematik i 16 års alderen (odds ratio: 2,65) og højere risiko for depression i 18 års alderen (odds ratio: 7,44).

Forfatterne konkluderer, at klinikere bør være opmærksomme på fødselsdepression, og især langvarig depression, blandt andet fordi børnene er i risiko for en række negative påvirkninger.


Redaktør