Hjernelæsioner i specifikt mønster associeres med mani

​Forskere identificerer et mønster af mani-inducerende hjernelæsioner, som opstår efter eksempelvis en apopleksi. Mønstret svarer til forbindelser mellem bestemte områder i den højre side af hjernen. 

​Konklusionerne stammer fra en artikel publiceret i Journal of Clinical Investigation.

"Selvom mani typisk forekommer ved bipolar affektiv lidelse, kan det også forekomme som følge af en fokal hjernelæsion", skriver førsteforfatteren Gonçalo Cotovio, fra Universidade de Nova Lisboa i Portugal.

Ifølge ham forekommer maniske symptomer relativt sjældent efter en hjernelæsion (under 10% af alle tilfælde). "Disse tilfælde kan muliggøre indsigt [i forandringer] i hjerneområder, som forårsager manisymptomer", tilføjer ham.

Sammen med forskere fra USA gennemgik de systematisk litteraturen og identificerede 41 tilfælde af hjernelæsioner, som var associeret med maniske symptomer. Disse patienter var i gennemsnit 55 år gamle, og symptomerne udvikledes fra timer til år efter læsionen. Typiske maniske symptomer, der var beskrevet hos disse patienter, var løftet humør, øget energiniveau, øget aktivitet og tale, samt nedsat søvnbehov.

Forskerne koblede derefter data vedrørende læsionerne sammen med data om hjerneforbindelser, der stammer fra cirka 1.000 personer uden hjernelæsioner, så de kunne lokalisere læsionerne i forhold til kendte forbindelsesmønstre.

Derefter sammenlignede de forbindelsesmønstrene fra patienterne med læsion-associerede maniske symptomer med forbindelsesdata fra andre patienter med hjernelæsioner uden maniske symptomer.

De fandt signifikante forskelle i forbindelsesmønstrene mellem de 2 grupper patienter med hjernelæsioner, det vil sige dem med og uden maniske symptomer.

"Vi fandt en klar højresidig lateralization af forbindelserne, som specifikt er relateret til mani-associerede læsioner", skriver de. Læsionerne var især forbundet til den højre orbitofrontale cortex og højre inferiore temporale gyrus.

Forskerne konkluderer, at resultaterne kan føre til potentielle nye behandlingsmuligheder af maniske symptomer.


Redaktør