Konklusionerne er fra en artikel publiceret i American Journal of Psychiatry.
Ifølge førsteforfatteren Charlotte Wessel Skovlund, fra Københavns Universitet, er hormonel kontraception tidligere blevet associeret med øget risiko for depression.
I det nuværende studie identificerede forskerne alle de kvinder i Danmark, som fyldte15 år i perioden fra 1996 til 2013. Derefter identificerede forskerne dem, der ikke var kendt med en psykiatrisk diagnose og heller ikke havde fået ordineret p-piller eller anden form for hormonel kontraception før de blev 15 år.
Forskerne fandt 475.802 kvinder, der opfyldte kriterierne. De var i gennemsnit 21 år gamle, og opfølgningsperioden blev i gennemsnit lidt over 8 år.
Ved at krydse forskellige registre med patientdata, kunne forskerne se, hvor mange selvmordsforsøg og selvmord der havde været blandt disse kvinder. De kunne derefter knytte disse tal til andre faktorer: om den enkelte kvinde brugte hormonel kontraception, hvilken type af kontraception, og om de havde depression, blandt andet.
I alt blev der registreret 6.999 selvmordsforsøg og 71 selvmord. I forhold til kvinder, som aldrig havde anvendt hormonel kontraception, havde kvinder der brugte hormonel kontraception en dobbelt så stor risiko for selvmordsforsøg (relativ risiko: 1,97; 95% CI:1,85-2,10) og en tre gange større risiko for selvmord (relativ risiko: 3,08; 95% CI:1,34-7,08).
Almindelige p-piller (kombinationspræparater) havde en relativ risiko på 1,91; minipillers risiko var 2,29; p-ring havde en risiko på 2,58; og p-plaster havde en risiko på 3,28.
Selv efter at have taget højde for psykisk lidelse og anvendelse af antidepressiv medicin forblev risikoen forhøjet.
Den øgede risiko var mest udtalt i de første 2 måneder efter behandlingsstart, men forblev mindst to gange højere i det første år.
Forfatterne konkluderer, at man bør være opmærksom på p-pillernes påvirkning af humøret, og kvinder, som overvejer hormonel kontraception, bør informeres om denne risiko.