Det fremgår af den første randomiserede undersøgelse, der har vurderet denne teknik til behandling af sygdommen, ifølge forfatterne.
Resultaterne blev publiceret i Psychological Medicine.
”Kognitiv adfærdsterapi er en effektiv behandling mod OCD, men den er ikke så tilgængelig”, skriver førsteforfatteren Erik Andersson, fra Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge, i Sverige.
I studiet blev der rekrutteret 101 voksne patienter med OCD. De blev randomiseret til enten internetbaseret kognitiv terapi (interventionsgruppen) eller en kontrolgruppe.
Interventionen bestod af konventionel kognitiv terapi mod OCD i 10 uger via internet (emnerne dækkede blandt andet psykoedukation, kognitiv restrukturering og et relaps interventionsprogram). Deltagerne i kontrolgruppen modtog online støtteterapi.
I perioden oplevede patienterne i interventionsgruppen en stærkt signifikant bedring i symptomerne i forhold til patienterne i kontrolgruppen, således at deres sygdomssværhedsgrad, målt ved den validerede skala Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (YBOCS), faldt fra 21,4 til 12,9, mens der i kontrolgruppen skete en reduktion fra 20,8 til 18,9.
Andelen af patienter, der havde en klinisk betydningsfuld bedring var også signifikant højere (60% vs. 6%).
Fire måneder efter behandlingens afslutning var den kliniske effekt stadig signifikant bedre i interventionsgruppen.
Forskerne påpeger endvidere, at interventionen i gennemsnit kun krævede 129 minutter af terapeuternes tid per patient, hvilket svarer til en femtedel af den tid, en terapeut bruger på en konventionel kognitiv terapi mod samme sygdom.
På trods af de positive resultater, konkluderer forskerne, at behandlingseffekten bør bekræftes med nye undersøgelser – blandt andet en, der sammenligner konventionel kognitiv terapi med internetbaseret kognitiv terapi mod OCD.