Intranasal oxytocin øger empati hos kvinder med borderline personlighedsforstyrrelse

​En randomiseret, placebokontrolleret og dobbeltblindet undersøgelse viser, at en enkelt administration af hormonet oxytocin øger empati-scores ved standardtestning af personer med personlighedsforstyrrelsen. 

​Konklusionen er fra en artikel publiceret i Translational Psychiatry.

Ifølge førsteforfatteren Gregor Domes, fra University of Freiburg, Tyskland, er interpersonelle problemer blandt kernesymptomerne ved borderline personlighedsforstyrrelse.

"Empati, som en forudsætning for god social interaktion, indeholder både den kognitive evne til at genkende andres emotionelle tilstand, og den affektive proces af indirekte at mærke andres følelser", skriver forfatteren.

Oxytocin er et naturligt forekommende hormon, der blandt andet reducerer ængstelige og hormonelle responser over for sociale stressorer samt øger tilliden i sociale relationer.

I studiet rekrutterede forskerne 61 kvinder med borderline personlighedsforstyrrelse samt 68 raske kontrolkvinder. Ingen af dem havde anvendt hormonelle kontraceptiva i mindst 3 måneder.

Inden interventionen, som blev administreret når kvinderne var i den samme fase af deres menstruationscyklus, blev de alle vurdereret med en række instrumenter, blandt andet Multifaceted Empathy Test.

Kvinderne med personlighedsforstyrrelse blev derefter randomiseret til at få 24 IU intranasal oxytocin eller placebo. De raske kontrolkvinder blev ligeledes randomiseret til oxytocin eller placebo.

Kvindernes empati blev igen vurderet 45 minutter efter administrationen.

Forskerne fandt, at i forhold til placebo, havde oxytocin en signifikant positiv effekt på affektiv empati hos både kvinder med personlighedsforstyrrelse og de raske kontrolkvinder.

De kvinder med personlighedsforstyrrelse, som fik oxytocin, nåede scores på affektiv empati, der var på samme niveau som scores fra de raske kontrolkvinder, der fik placebo.

Oxytocin havde ingen effekt på kognitiv empati-scores.

"Fremtidige studier bør undersøge oxytocins langtidsvirkninger og -effektivitet som tillægsbehandling ved sociale deficit ved borderline personlighedsforstyrrelse", skriver forskerne.


Redaktør