​​​

Ketamin reducerer selvmordstanker hos patienter med depression

En enkel ketamininfusion reducerer næsten øjeblikkeligt selvmordstanker hos svært deprimerede patienter.

Det konkluderer et åbent studie, der blev publiceret i Journal of Clinical Psychiatry.

"En vigtig faktor [i selvmordsforebyggelsen] er selvmordsadfærdens timing", skriver førsteforfatteren Nancy DiazGranados, fra National Institute of Mental Health, i Bethesda, USA.

Ifølge hende tager mere end 70% af de personer, som forsøger at begå selvmord, beslutningen efter mindre end ti minutters overvejelser.

Ketamin anvendes som anæstesimiddel og har et misbrugspotentiale på grund af dets hallucinogene egenskaber. Ketamin er en N-methyl-D-aspartat-(NMDA)-receptor blokker.

I studiet blev der inkluderet 33 personer med behandlingsrefraktær depression. Den igangværende depressive episode havde i gennemsnit varet otte år; 30% af patienterne havde mindst et tidligere selvmordsforsøg og 61% havde en vedvarende tendens til selvmordstanker.

Ti af patienterne havde på studietidspunktet alvorlige selvmordstanker (mindst fire points på en valideret skala, Scale for Suicide Ideation (SSI).

I dette åbne studie (patienterne og forskerne vidste, at patienterne fik den eksperimentelle behandling), fik patienterne en infusion med ketamin (0,5 mg/kg).

Patienterne blev derefter vurderet flere gange med en række forskellige skalaer (SSI, Hamilton Depression Rating Scale, Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale, bl.a.).

Efter infusionen kunne forskerne konstatere en signifikant lindring i selvmordstankerne på alle skalaerne. Bedringen kunne påvises ved den første vurdering, som blev foretaget 40 minutter efter infusionen, og varede ved indtil den sidste vurdering, 230 minutter efter infusionen.

Alle de ti patienter med alvorlige selvmordstanker faldt til tre eller mindre i SSI (defineret af forfatterne som ikke alvorlige selvmordstanker).

Forskerne fandt endvidere en signifikant bedring i depressive symptomer og angstsymptomer ved alle vurderingerne.

Der var ingen alvorlige bivirkninger. Den hyppigste bivirkning var perceptionsforstyrrelser i den første time efter infusionen.

Forfatterne understreger, at det drejer sig om foreløbige resultater og at "flere undersøgelser er nødvendige" for at afklare ketamins rolle i behandlingen af depression.

Redaktør