Langvarig behandling med visse antipsykotika associeres med øget risiko for brystkræft

​Antipsykotika der øger prolaktin-koncentrationen, er associerede med øget risiko for brystkræft ved mangeårig behandling, sammenlignet med kortvarig behandling og sammenlignet med andre antipsykotika. Forfatterne anbefaler strategier til at reducere risikoen.

​Konklusionen er fra en artikel publiceret i Lancet Psychiatry.

Ifølge Heidi Taipale, fra University of Eastern Finland i Kuopio, har patienter med skizofreni en 25% højere risiko for brystkræft end baggrundsbefolkningen.

Der kan være mange årsager til dette. "Kvinder med skizofreni har også øget forekomst af risikofaktorer for brystkræft, såsom højere rater af fedme, diabetes og tobaksrygning samt lavere rater af fødsler og amning, i forhold til baggrundsbefolkningen", skriver forfatterne. "Derudover er høje koncentrationer af prolaktin associeret med en højere risiko for udvikling af brystkræft".

Der er også ifølge forfatterne en mistanke om, at de antipsykotika, der medfører højere prolaktin-koncentration, kan være associeret med højere koncentration af brystkræft.

I denne case-control undersøgelse identificerede forskerne gennem landsdækkende databaser 30.785 kvinder, som fik stillet en skizofrenidiagnose mellem 1972 og 2014.

Blandt disse identificerede de 1.069 kvinder, som mellem 2000 og 2017 fik konstateret brystkræft; og for hver af disse brystkræftpatienter identificerede forskerne 5 kontrolpersoner uden brystkræft men med ellers lignende demografiske data og kliniske forløb.

Forskerne fandt, at behandling med et antipsykotisk præparat, som ikke øger prolaktin-koncentrationen, såsom quetiapin, aripiprazol eller clozapin, ikke er associeret med øget risiko for brystkræft, uanset hvor længe behandlingen varer.

I forhold til ingen eller minimal behandling med et antipsykotikum, som øger prolaktin-koncentrationen, såsom risperidon eller olanzapin, er den kortvarige behandling (1 til 4 år) heller ikke associeret med øget risiko for brystkræft. Men længere behandling (mindst 5 år) med et antipsykotisk præparat, der øger prolaktin-koncentrationen, blev associeret med en 56% øget risiko for brystkræft (odds ratio: 1,56; CI: 1,27-1,92).

"Monitorering af prolaktinæmi og behandling af hyperprolaktinæmi er meget vigtig blandt kvinder med skizofreni, som er i behandling med antipsykotika der øger prolaktin-koncentrationen", konkluderer forfatterne.


Redaktør