Konklusionen er fra to randomiserede undersøgelser, der blev offentliggjort samtidigt i American Journal of Psychiatry. Begge studier var placebokontrollerede og dobbeltblindede.
I det ene studie rekrutterede Antony Loebel, fra Sunovion Pharmaceuticals – præparatets fabrikant og studiernes sponsor – og kollegaer 348 deprimerede patienter med bipolar lidelse (type I). Patienterne var i forvejen i behandling med lithium eller valproat.
De blev randomiseret til enten placebo eller lurasidon (20 – 120 mg dagligt), og de fik fortsat lithium eller valproat.
Allerede efter to uger, og op til den planlagte seks ugers behandlingsperiode, var patienterne i lurasidon-gruppen mindre deprimerede i forhold til dem, der fik placebo.
Effekten blev målt ved hjælp af Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale (MADRS) – lurasidon behandlingen havde et fald på 17,1 point på MADRS vs. 13,5 i kontrolgruppen (effekt size: 0,34).
I perioden oplevede 50% af patienterne i lurasidon-gruppen fuld remission, mod 35% i placebogruppen. Analyserne viste, at man skal behandle 7 patienter (number needed to treat) for at opnå en ekstra remission.
Der var ingen signifikant forskel, grupperne imellem, på de fleste bivirkningsrater: vægtændring, seponering på grund af bivirkninger, switch til mani, selvmordstanker og parakliniske parametre. Ekstrapyramidale bivirkninger indtraf dog oftest i lurasidon-gruppen (15,3% vs .9,8%).
I det andet studie vurderede forskerne effekten af monoterapi med lurasidon hos bipolare patienter med depression. Uanset om dosis var lav (20-60 mg dagligt) eller høj (80-120 mg dagligt) var lurasidon mere effektivt end placebo (
effekt size: 0,51;
number needed to treat: 5).