Metaanalyse viser, hvor stor en risiko for depression og angst patienter med autoimmun thyroidit har

​Personer med autoimmun thyroidit, også på subklinisk niveau, har en over tre gange større risiko for depression og to gange større risiko for angst i forhold til baggrundsbefolkningen.

​Konklusionen er fra en metaanalyse publiceret i JAMA Psychiatry.

Ifølge førsteforfatteren Eva-Maria Siegmann, fra Friedrich-Alexander University Erlangen-Nuremberg, Erlangen, Tyskland, findes der kun kvalitative studier, der beskriver associationen mellem autoimmunbetinget hypothyreose og symptomer på depression og angst.

Forfatterne identificerede 19 case-control undersøgelser med i alt 36.174 deltagere.

Patienterne havde både subklinisk og klinisk hypothyreose.

I forhold til kontrolpersonerne havde de deltagere, der havde en autoimmun thyroidit en 3,6 gange højere risiko for depression (odds ratio: 3,56) og en 2 gange højere risiko for angst (odds ratio: 2,32) i forhold til kontrolpersonerne.

"Personer med autoimmun thyroidit har en øget risiko for at præsentere depressions- eller angstsymptomer eller for at få en depressions- eller angstdiagnose", skriver de.

Ifølge dem betyder resultaterne, at man bør overveje at undersøge thyroidea sygdom, ikke kun ved at måle thyrotropin (TSH) og fri-T3, men også thyroideaperoxidase antistoffer.

"Dette kan føre til tidlig behandling [...] af den organiske forstyrrelse", skriver forfatterne.


Redaktør