Konklusionerne stammer fra en artikel publiceret i American Journal of Psychiatry.
Ifølge førsteforfatteren, Jentien Vermeulen, fra University of Amsterdam, har tidligere forskningsresultater vist, at tobaksrygning er associeret med forringelse af kognitive funktioner i baggrundsbefolkningen.
Men der foreligger kun sparsomme data omkring rygnings påvirkning af kognitionen hos patienter med psykose, og de få eksisterende undersøgelser har vist modstridende resultater.
I denne prospektive undersøgelse fulgte forfatterne 1.094 patienter med en ikke-affektiv psykose, deres søskende (n = 1.047) samt raske kontrolpersoner (n = 579).
Forfatterne vurderede blandt andet rygningsstatus og kognition ved studiestart, efter 3 og efter 6 år.
Ved studiestart var andelen af patienter, der røg, højere end hos deres søskende og raske kontrolpersoner (67%, 38% henholdsvis 25%).
Forskerne fandt, at tobaksrygning var associeret med forringet kognitiv funktion i alle tre grupper – patienter, søskende og raskkontroller.
Hos patienterne og hos raske kontrolpersoner, var en af de kognitive funktioner, forarbejdningshastighed, nedsat hos rygere i forhold til ikke-rygere.
Hos søskende var rygning associeret med forringet arbejdshukommelse.
Derudover fandt forskerne, at den negative påvirkning var dosis-afhængig, således at jo flere cigarretter om dagen, jo større kognitiv påvirkning.
De patienter, der ophørte med at ryge oplevede en bedring i deres kognitive funktion. Raske kontrolpersoner og personer i søskende-gruppen oplevede ingen kognitiv bedring efter rygeophør.
"Resultaterne understreger, at rygestop er et vigtigt tiltag med henblik på at bedre patienternes kognitive evne, udover psykisk og fysisk helbred", konkluderer forskerne.