200 års psykiatri: PC Sct. Hans fejres

​Fra fattigvæsen til recovery. PC Sct Hans fylder 200 år og centeret er et spejlbillede på psykiatriens udvikling. Jubilæet blev torsdag den 22. markeret med bogudgivelse og åbning af en historieudstilling, hvor politikere og interesseorganisationer var inviteret med. Se billeder fra receptionen. 

I disse dage foregår en lang række aktiviteter, der alle knytter sig til PC Sct. Hans´ 200 års jubilæum. På fredag den 30. er alle inviteret til åbent hus, med musik, mad og hestevognsture igennem historien – fra det gamle Kurhus til det nyetablerede retspsykiatriske afsnit R5, der åbner for patienter den 1. oktober 2016.  

Læs også: Åbent hus: 200 års jubilæm for PC Sct. Hans på fredag

Torsdag den 22. blev åbningen af en historieudstilling samt udgivelsen af jubilæumsbogen Sct. Hans 1816 til 2016 markeret. Begge værker fortæller historien om udviklingen af psykiatrien i almindelighed og Sct. Hans i særdeleshed.

Se billeder fra receptionen her:

Gæsterne ankommer

Centerchef for Sct Hans Bo Andersen: 

"Vi vil gerne være meget præcise på hvad Sct Hans står for. Så vi har brugt jubilæet til at sætte fokus på vores specialer. Hvad er det gode, man kan lære, og hvad er det nye, man skal kunne i forhold til vores specialgrupper." 

Receptionen blev åbnet af direktør Martin Lund:

"At se tilbage på historien er også med til at gøre os bevidste om, at alle os, som arbejder med forskellige områder af psykiatrien – politikere, ledere, læger, sygeplejersker, psykologer, frivillige, patientforeninger osv. – hver dag, med de handlinger vi gør og beslutninger vi tager, er med til at forme fremtidens psykiatri og skrive fremtidens psykiatrihistorie."

Regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen deltog også. 

Hun holdt en tale om, at Psykiatrisk Center Sct. Hans er et spejl for en bredere udvikling i samfundet, hvor der er sket en bevægelse i psykiatrien fra at være et fattigvæsen til et fokus på recovery og troen på, at den enkelte kan komme sig eller få et bedre liv med sin psykiske sygdom.


"Der er en større forståelse i dag og et større håb om, at man faktisk kan komme sig eller leve et bedre liv, hvor man ikke behøver at være afskærmet fra resten af samfundet, og det synes jeg er rigtigt positivt."

Herefter klippede hun snoren over til en jubilæumsudstilling om Sct. Hans. 


Jubilæumsudstillingen bruger Sct Hans' mange bygninger til at fortælle en historie om psykiatriens udvikling.
Centerchef Bo Andersen med jubilæumsbogen Sct. Hans 1816 til 2016.


Bogen skildrer Sct. Hans historie – fra hospitalet blev grundlagt i 1612 uden for Nørreport som Pesthuset, til dets åbning i Roskilde for 200 år siden og frem til i dag, hvor det er ét af 10 centre i Region Hovedstadens Psykiatri.Gæsterne fik også lejlighed til at besøge kunstudstillingen STUEREN af kunstner og psykiatribruger Nikolaj Petersen. 

Læs  også: STUEREN - DET ER IKKE SMUKT AT VÆRE PSYKISK SYG
Dagen Sluttede af med festforelæsning af professor Patrick F. Sullivan – Building the Psychiatry of the future


Husk- åbent hus på fredag, hvor man også kan se de to udstillinger.

Redaktør