Søndag den. 20. november gik over al forventning. Klokken 8.30 søndag morgen kørte de første patienter afsted for at flytte ind i den splinternye bygning på Bispebjerg. Det var et større puslespil, der skulle gå op, for det var ikke kun den nye bygning, der skulle tages i brug. To døgnafsnit på Rigshospitalet skulle flytte til Frederiksberg, mens to døgnafsnit skulle flytte ind i den nye bygning på Bispebjerg. Patienter i de nuværende bygninger på Bispebjerg skulle også flytte ind i de nye rammer.
Chefsygeplejerske Pia Døssing fra Psykiatrisk Center København var en af de mange medarbejdere, der hjalp med at koordinere flytningen og få patienterne godt afsted fra en matrikel til en anden.
- Det gik så godt. På 2,5 time var alle patienter flyttet til enten Bispebjerg eller Frederiksberg. Min rolle var at sende patienterne godt afsted. På Frederiksberg blev jeg efterfølgende mødt af glade patienter, der stolte viste deres stuer frem. En patient var faldet i søvn i en gyngestol, og en andet havde fundet ro i sanserummet, fortæller Pia Døssing. Hun har allerede nu også fokus på at kigge fremad for at sikre patienternes trivsel efter flytningen:
- Vi er i høj grad opmærksomme på, om patienterne ændrer adfærd som følge af flytningen - og det at befinde sig i nye rammer. Der er nogle, der kan reagere på, at omgivelserne fx ikke ser ud, som det plejer, og det er vi forberedte på.
Et stort planlægningsarbejde forud
Ugen op til den store flyttedag var alle møbler og andet inventar, der kunne undværes, blevet flyttet til Bispebjerg og Frederiksberg. Den opgave blev varetaget af det canadiske flyttefirma Health Care Relocation (HCR) med speciale i flytninger i sundhedsvæsenet.

- Så da vi kom med patienterne i søndags, havde vi ingen flyttekasser. Alt var sat på plads, og patientstuerne var tiptop klar. Der stod slik og chokolade til patienterne, og deres ejendele var også allerede blevet kørt derud, fortæller Pia Døssing.
Patienterne er den sidste måned blevet forberedt på at skulle flytte. Det har været vigtigt at tale løbende om det, der skulle ske, og nogle patienter er også blevet inddraget i forberedelserne ved fx at rydde op i spil og beslutte, hvad der skulle med over i deres nye afsnit.
Fast køreplan og taxaer i pendulfart
For at sikre en god flytning af patienter havde personalet forberedt sig på, hvordan de enkelte patienter bedst kunne blive flyttet ud fra hensyn til de enkeltes behov og mentale tilstand, som, personalet godt vidste, kunne ændre sig i tiden op til flytningen – ja, endda på selve flyttedagen. Derfor var det først muligt kl. 6.30 søndag morgen at tage den endelig vurdering af, hvilke patienter der kunne køre sammen med andre patienter og personale i minibusser, og hvem der havde behov for at køre alene sammen med ekstra personale i en taxa.
Fokus på sikkerhed

Patienterne blev sendt afsted efter en køreplan, og om det fortæller Pia Døssing:
- Jeg fungerede som en 'koordinerende afsender', som sikrede, at de patienter, der stod på listen, blev sendt afsted på det rigtige tidspunkt og på den rigtig måde. Da jeg havde sikret, at patienterne fra et afsnit, var blevet sendt godt afsted, ringede jeg til en kommandocentral for at sige, at nu var det her afsnit rømmet, og at jeg ville gå videre til det næste afsnit.
For at sørger for nok hænder til at håndtere den store flytning og samtidig sikre sikkerhedsnormeringen, var antallet af medarbejdere på arbejde tredoblet i søndags. Det betød, at der var personale nok til at tage imod patienter på de tilflyttede matrikler samt personale til fortsat at varetage sikkerheden i de fraflyttede bygninger, efterhånden som patienterne flyttede ud.
Heldigvis var der også tid til at fejre en vellykket flytning, og der var alkolfri-champagne og kransekager til.
