Bål, burgere og "bajere": Kom med til sommerfestival på lukket og åbent afsnit

​​Den indhegnede have mellem Psykiatrisk Center Københavns åbne og lukkede afsnit ved Rigshospitalet var for en dag omdannet til en festivalplads i miniformat, da der blev holdt sommerfestival for patienter og personale. Og det lader ikke til, at den første sommerfestival også bliver den sidste.

Vent...

​Solen brager ned fra en næsten skyfri himmel, i baggrunden kan man se den største af Rigshospitalets gråmørke bygninger, mens duften af bål og pandekager lige så stille spreder sig. 

Vi er i den indhegnede have mellem det lukkede og åbne afsnit på Psykiatrisk Center Københavns (PCK) matrikel ved siden af Rigshospitalet. Sidsel og Marianne har fundet et sted i skyggen under et træ. Sidsel blev udskrevet fra det åbne afsnit i sidste uge og Marianne er sosu-assistent på afsnittet og var Sidsels kontaktperson under hele indlæggelsen.

 - Det er fantastisk at stå her en uge efter at være blevet udskrevet, siger Sidsel og bakkes op af Marianne, som nærmest beundrende kigger op på Sidsel. 

Marianne og Sidsel.JPGMarianne og Sidsel

Lige ved siden af Sidsel og Marianne står Karen med ryggen til fadølsanlægget, der i dagens anledning "kun" bød på alkoholfri øl. Karen er også tidligere patient, men det er et helt år siden hun blev udskrevet efter en depression. Alligevel har hun fundet vej til sommerfestivalen i dag.

 - Jeg vil gerne give noget videre til de patienter der er her nu. Jeg ved, hvor meget de går igennem, siger Karen.

Da hun selv var indlagt, deltog hun i de forskellige arrangementer, som Søren Magnussen – projektleder af 'Frirum i psykiatrien' på PCK – satte i gang. Nu hjælper hun en gang imellem Søren med de projekter, hun selv deltog i, da hun var indlagt.

 - Der var altid nogle der gerne ville være med til Sørens projekter, og jeg var også selv glad for at være med. Det var en tiltrængt pause fra at sidde og kigge ind i væggen, fortæller Karen og glæder sig over, at så mange patienter er mødt op i dag til endnu et af Sørens Magnussens projekter.

 Karen 1.JPGKaren

Peter Øvig fortalte om sin egen indlæggelse

Søren Magnussen er dog ikke ene om at være initiativtager til dagens sommerfestival. Sammen med udviklingschef Pia Døssing og et par afdelingssygeplejersker fik han idéen til festivalen for et år siden og begyndte lige så stille at arbejde videre med den.

Pia og Søren.JPG Pia og Søren

Først var tanken, at Sommerfestivalen skulle strække sig over flere dage, men her første år er det blevet ved en enkelt dag.

Pia Døssing og Søren Magnussen understreger desuden, at Sommerfestivalen ikke var blevet til noget uden den store opbakning fra al personalet. 

- Flere mødte op på deres fridag for at deltage, siger Pia Døssing. 

Da festivalen kun varer én dag, så må der et stort navn til. Og det får publikum, da forfatter Peter Øvig går op på den lille scene for at læse et par sider op af sin nye bog, 'Min mor var besat'. Bogen handler bl.a. om hans egen indlæggelse på selvsamme lukkede afdeling på PCK ved Rigshospitalet.

peter øvig.jpg Peter Øvig 

Han peger på det afsnit, han selv var indlagt på og fortæller historien om, hvordan han endte der. Men hvorfor er han kommet tilbage for at fortælle om det på selv samme sted, som han var indlagt?

- Jeg benyttede mig selv af arrangementerne, da jeg var indlagt. Det gjorde, at der alligevel var farver i alt det grå, siger Peter Øvig efter at være gået ned fra scenen igen:

- Der skal være mere af det vi ser her i dag i psykiatrien. Bare det, at der er en person på afdelingen, der ikke skal tage sig af en masse drift, men som har tid til at arrangere noget som det her, det betyder meget for patienterne, mener han.

 Efter Peter Øvig går Søren Magnussen på scenen og siger et par ord om festivalen.

- Hvordan gør vi psykiatrien til et smukkere og bedre sted at være? Det vil jeg gerne være med til, siger han fra scenen og understreger, at det ikke er et frontalangreb på psykiatrien.

- Der sker rigtig mange gode ting i psykiatrien, men vi snakker ikke nok om dem. Det bør vi gøre, og i dag er et godt sted at starte, lyder opfordringen fra Søren Magnussen.


Der var både maling, kunst, parfume og planter på programmet til sommerfestivalen

Sommerfestivalen er kommet for at blive

Lidt tilbagetrukket fra scenen, hvor en musiker nu er begyndt at spille, står Joachim foran et bål. Han er sygeplejerske på den lukkede og er i gang med at lave popcorn. 

- Det er første gang, jeg laver popcorn over bål – "the truth way", siger han og griner. 

 Joachim (tv.) og Torsten

Ved siden af Joachim står overlæge og nyvalgt formand for PsykiatriFonden, Torsten Bjørn Jacobsen.

- De projekter Søren har været med til at sætte i gang er forfriskende og udfordrer vores måde at gøre tingene på. Når man arbejder i "driften", så kan man være så bange for at gøre noget andet, at man ender med ikke at gøre noget. Dér tror jeg, at Søren har været med til at åbne os for nye idéer, og jeg tænker, at det har potentiale til at sprede sig til resten af psykiatrien, siger Torsten Bjørn Jacobsen.

Til venstre for bålet står Lone, Lene og Lisa fra venstre mod højre. De er alle lægesekretærer og arbejder på forskellige lukkede afsnit på PCK.

 - Der plejer at være små grillarrangementer for patienterne på den lukkede her om sommeren, men ikke noget i det her omfang, siger Lisa og suppleres af Lene:

 - Arrangementerne (Søren Magnussens, red.) har været rigtig gode for os og patienterne, så det kunne helt sikkert godt spredes til andre afsnit, siger Lene, mens de andre nikker.

Lægesekretærer.jpgLone, Lene og Lisa

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor