Byggeri: Første spadestik til nyt center for spiseforstyrrelser

​​Mandag den 9. maj blev der skudt gang i et omfattende byggeri på Psykiatrisk Center Ballerup. Byggeriet skal huse et kommende kraftcenter for behandling af spiseforstyrrelser.​

​​Af Nina Flindt Temte

Akkompagneret af fuld sol og temperaturer på den behagelige side af 20 grader, blev der mandag den 9. maj skudt gang i det kommende kraftcenter til behandling af voksne patienter med spiseforstyrrelser i Region Hovedstaden. 

Her blev det første spadestik til det fremsynede byggeri på 5000 kvadratmeter nemlig taget, da formand for Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden, Karsten Skawbo-Jensen, satte sig bag rattet på en gravko af anseelig størrelse.

Begivenheden blev markeret med taler ved Karsten Skawbo-Jensen, projekteringsleder Helge Skovberg fra Rubow Artikekter, som står bag, samt endelig centerchef for Psykiatrisk Center Ballerup René Priess.

Der blev budt på lagkage med motiv af bygningstegninger, og kaffen stod klar til de mange medarbejdere og andre interesserede, som havde valgt at lægge vejen forbi.

Mange interesserede havde lagt vejen forbi PC Ballerup for at se det første spadestik blive taget. 

Om fusionen af spiseforstyrrelsesområdet
Med udgangen af 2017 fusionerer behandlingen af spiseforstyrrelser, og herefter får det samlede

behandlingstilbud til huse på Psykiatrisk Center Ballerup i nybyggede faciliteter. 

Fusionen af spiseforstyrrelsesområdet skal ses som udtryk for, at det er et højt prioriteret område, og med det nye byggeri får såvel patienter som medarbejdere dedikerede og tidssvarende omgivelser for behandlingen.

Bedre sammenhæng i behandlingen
Det nye center for spiseforstyrrelser får i alt 27 sengepladser og kombinerer ambulante funktioner, daghospital samt integrerede sengepladser. Derudover kommer den nye bygning til at rumme et spisehus og gode faciliteter til at afvikle store møder, kurser og større arrangementer.

Grundtanken er at sikre bedre sammenhæng i patienternes forløb og at opnå synergieffekter i behandlingen.

- Patienterne vil fremover i langt højere grad end i dag møde sammenhæng i behandlingsforløbet. En sidegevinst er, at vi forventer, at ventetiden mellem de forskellige faser i behandlingen bliver minimeret, da vi med den samlede behandlingsindsats her på PCB får større fleksibilitet og muligheder for at bruge vores ressourcer netop der, hvor der aktuelt er behov for dem, forklarer centerchef René Priess. 

Centerchef René Priess holder tale

Et psykiatrisk Louisiana
Det er RUBOW arkitekter A/S, som står bag det nytænkende byggeri, og der lægges vægt på, at det i sin helhed passer til de øvrige bygninger på Psykiatrisk Center Ballerup. Byggeriet er tænkt som serie af hovedhuse, og imellem dem ligger gangarealer, som giver mulighed for mere afsides patientfaciliteter. 

De forskellige funktioner er forbundet som perler på en snor af glasbeklædte gange, der som på museet Louisiana inviterer udeomgivelserne indenfor.

- Vi har lagt stor vægt på, at det kommende byggeri, ligesom de eksisterende på centret, skal skabe helende omgivelser, som hjælper til, at patienterne har det godt. Patienterne har selv været med til at pege på de bedste løsninger, og det har været en omfattende proces. Det har været en naturlig ting for os at inddrage patienterne, og er helt i tråd med vores grundholdning at være omsorgsfulde over for patienterne og invitere dem til samarbejde omkring deres behandlingsforløb, fortæller René Priess.

Der blev også serveret kage - selvfølgelig med bygningstegningen som motiv..

Store forskningsmæssige ambitioner
I forbindelse med etableringen af et det nye center er erfarne Magnus Sjögren ansat som seniorforsker, og han er ved at opbygge en stærk forskergruppe.

- Vi har en meget ambitiøs forskningsdagsorden, og har allerede nu etableret samarbejder med en stribe andre kompetente kræfter inden for forskningen på spiseforstyrrelsesområdet.  Spiseforstyrrelser er meget komplicerede tilstande at behandle, og det er derfor ekstremt vigtigt at forske i, hvad der virker, og hvad der ikke virker, forklarer René Priess om centrets forskningsambitioner.

Fusionsforberedelser kører
Selv om det nye byggeri først står klar til indflytning med udgangen af 2017, er de mange fusionsforberedelser godt i gang. De spiseforstyrrelsesenheder, som skal fusionere, er PC Københavns anoreksiklinik, PC Ballerups afsnit for spiseforstyrrelser, Gentoftes klinik for spiseforstyrrelser og Stolpegårdens behandlingstilbud for spiseforstyrrede.


Det er forløbsleder Kim Juul Larsen, som er ansvarlig for at sikre fusionsprocessen, og der er allerede nu lagt planer for medarbejderudvalg, tidsplaner, kommunikationsindsatsen og en samlet køreplan for fusionsprocessen.

- Det er en meget spændende fusion, der vil give et markant løft til spiseforstyrrelsesområdet i Region Hovedstaden. Fusionen samler de nuværende behandlingssteder og dygtige medarbejdere, der er eksperter i behandling af patienter med spiseforstyrrelser. Patienterne skal kun gå ét sted hen for at få den rette behandling. Samlingen af specialet giver også nogle unikke muligheder for at udvikle samarbejdet med eksterne samarbejdspartere som fx kommunerne, så patienten kommer til at opleve sammenhæng i hele behandlingen, uanset om behandlingen sker i region eller kommune, forklarer Kim Juul Larsen.​​​

Redaktør